Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Svårbegriplig logik att JK inte utreder Aftonbladet

Aftonbladets chefredaktör och vd Lena K Samuelsson.Foto: Lotte Fernvall/AB
Rysslandsforskaren Martin Kragh.Foto: Expressen TV

Karin Olsson kommenterar JK:s beslut att inte inleda förundersökning mot Aftonbladet efter smutskastningen av forskaren Martin Kragh.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Justitiekansler Mari Heidenborg har en unik roll i svenskt rättsväsende. När det gäller förtal i tidningar, ett tryckfrihetsbrott, är det bara hon och den som anser sig förtalad som kan väcka talan.

JK ska vara restriktiv med att göra det. Det måste finnas ett stort samhällsintresse för att det ska komma på fråga. Åtalen är således försvinnande få, och även antalet förundersökningar. Det är i grunden något bra. Statens advokat bör inte ha för vana att processa mot etablerade medier, utan spara den kraften till särskilt ömmande, principiellt viktiga fall.

Men den nya JK som tillträdde i höstas har inte gjort det lätt att förstå vad hon prioriterar. I januari chockade hon med att inleda en förundersökning mot 16 ansvariga utgivare, däribland Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, för förtalsbrott.

Så fort misstaget uppdagades rättades artiklarna och några av dem fälldes också.

Det gällde den omtalade TT-notisen med felaktiga uppgifter kring en icke namngiven bussförare som skulle ha visat porrfilm för skolbarn. TT hade hämtat uppgifterna från en lokaltidning utan att själv kolla fakta. En lång rad medier publicerade telegrammet. Så fort misstaget uppdagades rättades artiklarna och några av dem fälldes också senare av Pressens opinionsnämnd (PON), mediebranschens självsanerande system.

Expressens Thomas Mattsson bad dessutom om ursäkt i en krönika.

 

Ändå beslutade JK om att låta inleda en brottsutredning. I april lades förundersökningen ner. Men frågorna hängde i luften. Var det en tuffare JK vi såg, när hon till och med gav sig på anonyma notiser vars misstag hade hanterats enligt konstens alla regler?

JK Mari Heidenborg.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Heidenborg nu fick fallet Martin Kragh på sitt bord väntade därför många med spänning på beslutet. Kragh är den respekterade Rysslandsforskaren som enligt expertis blivit föremål för en rysk desinformationskampanj. De fejkade uppgifterna från nätet plockades upp av Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som anklagade forskaren för att jobba för en ”hemlig, statlig säkerhetsorganisation i Storbritannien”. Hon skrev att han misstänks för att jobba för främmande makt och sälja falsk information om sina landsmän.

Aftonbladets ansvariga utgivare Lena K Samuelsson har också förhållit sig nonchalant till kritiken.

Juridikprofessor Mårten Schultz menade i Svenska Dagbladet att Linderborgs skriverier är ”ett typexempel på vad som enligt brottsbalken är förtal i teknisk mening”. Han ansåg också att ”samhällsintresset talar för att JK borde åtala”.

 

När Skandinaviens största nyhetssajt inte klarar att stå emot rysk desinformation med syfte att förvirra och sabotera i väst och smutskastar en enskild forskare med grova anklagelser, vilket drabbar honom både privat och i sin yrkesutövning, vore det inte otänkbart att JK intresserade sig för fallet. Aftonbladets ansvariga utgivare Lena K Samuelsson har också förhållit sig nonchalant till kritiken.

Men någon förundersökning blir det nu inte. Heidenborg silar mygg och sväljer kameler. Och vi redaktörer blir inte klokare på var tryck-och yttrandefrihetens gränser går för JK.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.