Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Storstädningen på Aftonbladet Kultur

PETAD. Martin Aagård måste sluta på Aftonbladets kultursida, uppger han i DN.Foto: MICHAELA HASANOVIC
Tillträdande kulturchef Karin Pettersson.Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om att Aftonbladets biträdande kulturchef Martin Aagård petas. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Operation storstädning pågår på Aftonbladets kultursida. Först slutade kulturchef Åsa Linderborg mitt i sommaren för att bli reporter. Detta var kort efter vårens PO-fällning då tidningen grovt hade brutit mot god publicistisk sed i fallet Benny Fredriksson och strax innan höstens väntade PO-fällning av spionlögnerna om Rysslandsforskaren Martin Kragh. Två publiceringar där Linderborg spelat en nyckelroll.

Nu petas Martin Aagård, biträdande kulturchef under Linderborg och i dag tillförordnad kulturchef, rapporterar DN. Han får fortsätta i någon form på Aftonbladet, men har ingen framtid på kulturredaktionen.

Vänstern vid sidan om vänstersossarna behöver sin plattform i den breda offentligheten.

Tillträdande kulturchef Karin Pettersson ryktas ha fått uppdraget att slipa bort ”det värsta”. Aagård har onekligen haft sin beskärda del av problematiska publiceringar. Som hans propagandistiska artiklar om Rysslands annektering av Krim i Ukraina och Majdanrevolutionen. Nu senast skrev han tveksamma reportage om nätverken kring Gävlemoskén, där han försökte underminera Gefle Dagblads gedigna granskningar av islamistkopplingarna. Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Anna Gullberg beskrev på Expressens kultursida Aagårds insats i frågan som ”smått surrealistisk”.

Martin Aagårds återkommande skamlösa dragningar om skribenter han ogillar kan i viss utsträckning sägas ligga i den polemiska kulturgenren, men han har sannerligen legat i. Therese Bohman fick i höstas försvara sig från rena påhitt.

Om jag får gissa har även skribenter som Johannes Wahlström och Aleksej Sachnin skrivit för sista gången på Aftonbladets kultursida. Nya kvastar sopar bäst, brukar det heta. Karin Pettersson lär med all rätt vilja göra en nystart.

Tidigare kulturchef Åsa Linderborg.Foto: ANDERS YLANDER

Nog för att jag ofta har kritiserat enskilda skribenter på Aftonbladets kultursida och dess politiserade konstsyn. Men jag har heller ingen önskan om att den blir så där lite lagom liberalt kulturradikal. Den varan finns i överflöd. Vänstern vid sidan om vänstersossarna behöver sin plattform i den breda offentligheten. Och i en tid när det finns morgontidningar som alltmer nischar sig mot en bekräftelsetörstande övre medelklasspublik i storstäderna och vill krympa nålsögat därefter, har Sveriges största tidningssajter – Aftonbladet och Expressen – ett viktigt uppdrag att värna bredden och brokigheten.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.