Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Stig Fredriksons text sprids i Ryssland

Karin Olsson om att ryska journalister nu ser att svenska medier inte bara ägnar sig åt misstänkta ubåtskränkningar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Han som bestämmer.
Foto: Foto: Darko Vojinovic
I går publicerade vi en text både på svenska och på ryska. I den ryska versionen löd rubriken: "Vi står på er sida". Det var författaren och den tidigare korrespondenten Stig Fredrikson som stod bakom larmartikeln om den starkt hotade tryck-och yttrandefriheten i Ryssland. Fredrikson manade till ett upprop bland svenska medieorganisationer för att visa stöd för den oberoende journalistisk som fortfarande finns kvar.


Hans beskrivningar av vad som håller på att hända bekräftas av många. Fritänkande publicister skräms till tystnad. Andra har redan anammat världsbilden från den patriotiska propagandan. Intellektuella förväntas sluta upp bakom nationen och "sunda" värderingar.

Författaren Peter Fröberg Idling skrev tidigare i år om hur litteraturfestivalen han besökte i Moskva tvingats stoppa en barnpjäs för att den ansågs kunna "främja homosexualitet bland minderåriga" (Expressen 18/6). Gunnar Ardelius avslöjande också i våras hur hans ryska förlag inte vågade fullfölja utgivningen av hans ungdomsbok "Bara kärlek kan krossa ditt hjärta", på grund av några oskyldiga sexscener (Expressen 17/4).

En dyster utveckling för yttrandefriheten återfinns även i andra länder i Europa.

I Ungern talar Reportrar utan gränser om en häxjakt på fritt rapporterande medier och många vittnar om ett kväst kulturliv. Drakoniska medielagar har gett makten långtgående befogenheter. Såväl Ryssland som Ungern, och givetvis Turkiet, är svarta får.

Det finns även andra, mindre omtalade exempel. I Spanien försökte regeringspartier tidigare i år få igenom en omfattande "munkavlelag", som skulle ge höga böter för den som till exempel skrev negativt om landet i sociala medier.


Men repressionen i Ryssland är särskilt dramatisk. Och invasionen av Ukraina gör behovet där av riktig journalistik och yttrandefrihet särskilt skriande.

I går kväll började Stig Fredriksons artikel på allvar att spridas i Ryssland, inte minst via Twitter och Facebook. Översättningen är en liten insats, men åtminstone ser några kämpande journalister att svenska medier inte bara ägnar sig åt misstänkta ubåtskränkningar, vilket är bilden i många hånfulla ryska medier, utan också står upp för utsatta kolleger.