Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Skamligt att Roks portar Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman.
Foto: PATRICIA REYES

Karin Olsson om Roks beslut att porta Kajsa Ekis Ekman efter hennes inlägg i transdebatten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | YTTRANDEFRIHET. Roks, riksorganisationen för kvinnoorganisationer och tjejjourer, portade kulturskribenten Kajsa Ekis Ekman från en konferens om porr och prostitution i Göteborg under tisdagen där hon skulle ha medverkat.

Ekis Ekman har nämligen prövat tankar om kön och transsexualitet på Aftonbladets kultursida. Hennes artiklar har problematiserat vad som händer när samhället utgår från att kön är något som man själv väljer. Hon har också frågat sig om inte samtalet om transsexualitet cementerar traditionella könsroller, i stället för att vidga dem.

Ekis Ekmans artikel har startat en intressant debatt, där bara denna kultursida har publicerat inlägg av Ebba Witt-Brattström, Joel Halldorf, Martina Montelius, Helena Granström och Nina Lekander

Man kan tycka vad man vill om Ekis Ekmans intellektuella resonemang, men hon har aldrig uttryckt sig hatiskt eller ringaktande mot transsexuella, inte ens i närheten. Men Roks styrelse ansåg inte att en person som "ställt sig kritisk till att kön är något som en själv definierar" kunde medverka på deras konferens. 

Roks ideologi

"Detta är inte förenligt med Roks ideologi", skriver man (förlåt "en") på sin sajt och tillägger: "Det är av yttersta vikt att alla arrangemang som anordnas av Roks är inkluderande mot alla våra medsystrar." 

Kajsa Ekis Ekman kastades ut på grund av sina åsikter i en annan fråga än den som var konferensens tema. Ekis Ekmans stora engagemang i kvinnofrågor rörande prostitution och surrogatmödraskap, för att bara nämna ett par områden, var plötsligt inte värt något längre.  

Dagen innan konferensen ringde Roks vice ordförande Cecilia Heikkinen till henne och meddelade att inbjudan hade dragits tillbaka på grund av att några medlemmar "känt sig otrygga". Att Ekis Ekman var inbjuden för att tala om sexköpslagar internationellt, en fråga som hon har jobbat med i över tio år och rest runt halva världen för att undersöka, spelade ingen roll. Bara att det skulle finnas en kvinna i rummet som tycker det är värt att diskutera frågan om lagstiftning kring könsidentitet skulle alltså kunna skapa rädsla. 

Misshandlade systrar

En feminist är tydligen endast välkommen till Roks om hen tycker exakt som i organisationens åsiktsdokument. Att kvinnorörelsen, i vilken radikala Roks bedriver ett oundgängligt arbete för hotade och misshandlade systrar, tystar en annan kvinna är faktiskt skamligt. Det tyder också på en läskig antiintellektualism, där åsikter ska sväljas som vore de dogmer, omöjliga att ifrågasätta.

Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Göteborg, deltog på konferensen. Jag undrar om hon fick svara på frågan om hon tycker att könet sitter i knoppen eller kroppen innan hon släpptes in?


Karin Olsson är kulturchef på Expressen. Läs fler artiklar av Karin Olsson här. 


FOTNOT. Texten har utökats med mer information. I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med PM Nilsson och Göran Greider om bildningskultur och folkhälsa för barn. Programmet finns också som podcast.