Karin Olsson

Så pressar talibanerna journalisterna till max

Beheshta Arghand på Tolo News.
CNN:s chefskorrespondent Clarissa Ward.

Historiska dagar utspelar sig i Kabul. Och trots det svåra säkerhetsläget finns fler utländska reportrar på plats än på länge för att dokumentera maktövertagandet.

Men för de afghanska journalisterna står nu hela framtiden på spel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEKOLUMN. Tolo News har varit pionjärer i Afghanistan som första dygnet runt-sändande nyhetskanal i modern tappning. Och talibanernas triumf har inte fått dem att tystna. Det kvinnliga nyhetsankaret Beheshta Arghand ställde till och med tuffa frågor till en talibansk talesperson som bjudits in till studion. Att en man av den sorten går med på att intervjuas av en kvinna väcker förhoppningar om ett något mer tillåtande styre än tidigare. 

Talibanerna har också sagt att medierna kan fortsätta arbeta. Men fruktan är stor och berättigad. Mord, kidnappningar och beskjutningar av journalister utgör den brutala verkligheten. 

Enligt Reportrar utan gränser hade redan för en vecka sedan ett femtiotal lokala medier i Afghanistan lagt ned sitt arbete och uppemot hundra journalister lämnat sina jobb på grund av det nya läget. 

Journalister som Expressens Magda Gad blir på plats vittnen till skeendet.


Även Tolo News har fått påhälsning av talibaner, som avväpnade säkerhetsvakterna men lät redaktionen fortsätta jobba. Hur vida ramarna för rapporteringen i praktiken kommer vara blir däremot en mara att utforska. Talibanernas våldskapital ökar dessutom dramatiskt risken för självcensur av ren självbevarelsedrift.

Många lokala reportrar och ”fixare” som jobbat åt internationella journalister ligger nu också lågt. Stora mediebolag i USA, Storbritannien och Tyskland med mångåriga medarbetare i Afghanistan vädjar om att dessa ska ges skydd. Det är en rimlig begäran att uppdragstagare som dedikerat sina yrkesliv åt att bistå västerländska medier också inkluderas i de politiska planerna för undsättning.

Även om kvalitativ journalistik kan göras på distans är den fysiska närvaron ovärderlig. Journalister som Expressens Magda Gad blir på plats vittnen till skeendet, förmedlar berättelserna och hjälper världen att sortera i kaoset av propaganda, desperation och blixtsnabb utveckling. Det är rapportering som kräver kunskap, en stark organisation i ryggen och personligt mod.

https://twitter.com/CNNPR/status/1427338487984963593?s=20

Inte undra på att CNN trots sin strama policy för hur företaget ska uppträda i sociala medier nu tappade tålamodet med kulturkriget på hemmaplan. När den republikanske senatorn Ted Cruz på Twitter spred en vilseledande tweet med en video på CNN:s chefskorrespondent Clarissa Ward iklädd slöja bland talibanerna och kallade henne för en ”hejaklacksledare” fick han ett skarpt svar. ”Hon riskerar livet för att berätta för världen vad som händer”, skrev CNN och kritiserade att han däremot från en trygg plats ger legitimitet åt konspirationsteorier.

Det är onekligen tid för professionalitet och inte polemik.


Karin Olsson är kulturchef och biträdande chefredaktör.

Hon kallades ”lilla grönstrumpan”

https://embed.radioplay.io?id=87565&country_iso=se

SVT:s globala klimatkorrespondent Erika Bjerström gästar Expressens mediepodd. Kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind analyserar även miljonregnet över Hannah och Amanda och DN:s penisfixering.