Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Ryssland är tillbaka i en sovjetisk totalitarism

Rysslandsexperten Bo Petersson: Mer hänsynslös sida av Putin.
President Putin och utrikesminister Lavrov.
Foto: SERGEI ILNITSLY / AP TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om Rysslands kliv tillbaka in i totalitarismen. 

MEDIEKRÖNIKA. De västerländska journalisterna lämnar nu Ryssland då duman har kriminaliserat deras verksamhet. Ett krig får inte kallas ett krig; ”fejk” får inte spridas om den ryska armén. Rapporteringen måste följa censurens direktiv – annars väntar böter eller fängelsestraff upp till 15 år.

Internationella mediehus som Deutsche Welle har stängts och stämplats som utländska agenter. BBC och Radio Free Europe blockeras. Sociala medier kringskärs.

Under sådana omständigheter går det inte längre att verka. Både SVT:s och DN:s korrespondenter har lämnat landet. CNN och Bloomberg sätter också, förhoppningsvis tillfälligt, stopp. Det kommer att försämra vår kunskap om Ryssland. Men än värre är hur de få kämpande oberoende ryska medierna stryps.

Den fristående tv-kanalen Dozhd avslutade i torsdags sin verksamhet i en emotionell sista sändning. Personalen samlades i studion för ett gemensamt farväl. Programledaren tackade i tårar publiken och sa ”förlåt oss”, innan alla gemensamt gick ut ur studion och sändningen blev svart.

Internationellt välkända Novaja Gazeta, vars chefredaktör Dmitrij Muratov fick Nobels fredspris förra året, avslutar i sin tur tidningens nyhetsbevakning av kriget i Ukraina eftersom den innebär för stora juridiska risker för reportrarna.

Vi brukade kalla Ryssland för en auktoritär regim, men landet tar nu klivet tillbaka in i totalitarismen från Sovjets dagar.

För den breda befolkningen fortsätter med oförminskad styrka den förljugna rapporteringen om en väl avgränsad ”militäroperation” i Ukraina för att ”skydda” befolkningen i de så kallade utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Strategin fungerar. I ett skakande BBC-reportage vittnar människor i Ukraina om hur inte ens deras föräldrar i Ryssland tror på dem när de berättar om Putins hänsynslösa krig. De Kremltrogna nyhetssändningarna har en enorm genomslagskraft.

Den nya järnridån som sänkts över kontinenten som en konsekvens av invasionen ökar obönhörligen avståndet mellan oss och dem. 

Även i det fria Europa vidtas åtgärder, men då mot den giftiga propagandan. EU-kommissionen har beslutat att förbjuda de statskontrollerade ryska medierna RT och Sputnik, vilket utlöst protester från den Europeiska Journalistfederationen som kräver att ”censurbeslutet” rivs upp. Åtgärder av det här slaget är onekligen ovanliga i demokratiska länder. Men det finns fler exempel.

Förra året drog Storbritannien in sändningstillståndet för CGTN, den internationella grenen av det statliga kinesiska tv-nätverket. Som en konsekvens släcktes sändningarna i 32 europeiska länder. Telia erbjuder till exempel inte de kinesiska medierna i sitt utbud längre.

Insatserna mot statskopplad propaganda från diktaturer är något helt annat än den hetsjakt Ryssland bedriver på oberoende medier och sanningssökande journalister. Kanske behöver liberala demokratier tänka än mer på hur vi ska skydda oss från hoten kopplade till försåtlig desinformation.

Men åtgärderna på båda sidor visar att vi kommit till ett vägskäl.

Ryssland är i dag avskuret Europa, inte bara ekonomiskt och fysiskt med kraftiga begränsningar för resor, utan till stor del även mentalt. Sanningen som gäller i Ryssland har snart ingenting med verkligheten att göra.


Karin Olsson är kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen.

https://embed.radioplay.io?id=113173&country_iso=se

MEDIEPODD. Rysslandskorren Anna-Lena Laurén om vad som händer och kan hända i Ryssland. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar Ulf Lundells SVT-kritik. Christian Holmén berättar om en historisk bevakning för de utsända i Ukraina.

Ettåriga Kirill miste livet i krigshärjade Mariupol

Svår situation på stadens sjukhus: ”Utan el, vatten och värme” • VARNING FÖR STARKA BILDER.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.