Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Politikern som stod med byxorna nere

RUMPAN BAR. Jason Spencer kunder inte sitta kvar efter sitt framträdande i Sacha Baron Cohens Satirserie ”Who is America?”.
Foto: HBO Nordic

Vem ska dra ner brallorna på politikerna?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. I USA är det just nu komikern Sacha Baron Cohen, mest känd för karaktären Borat, som gör det – bokstavligt talat.

I sin nya kontroversiella satirserie "Who is America?", tillgänglig på HBO Nordic, utger han sig som vanligt för att vara någon annan. Utklädd till israelisk antiterrorexpert drillar han den republikanske politikern i Georgia, Jason Spencer, i självförsvar. Politikern förmås dra ner byxorna och hota fienden med sin nakna rumpa medan han skriker "Jag ska vidröra dig och göra dig homosexuell. USA, motherfucker!" Han vrålar också rasistiska ord.

Rumpchocken ledde till att Spencer avgick i veckan.

Något liknande är kanske svårt att tänka sig i den svenska valrörelsen i höst. Däremot har infotainment blivit en viktigare del av politisk bevakning och kommunikation även här. Visst har politiker alltid varit med i lättsamma sammanhang. Tage Erlander skojade 1962 i "Hylands hörn" om prästen som råkade avfyra ett skott i predikostolen och Göran Persson satt i "Sen kväll med Luuk” år 2000 och berättade om när han busringde till Ingvar Carlsson. Men frekvensen är en helt annan.

Idag har Ebba Busch Thor och Annie Lööf Instagramkonton som påminner om vilka sociala medie-stjärnors som helst. Det är arbetsplatsbesök, Nobelklänningar och småbarnsliv i ett lagom lättsamt flöde.


LÄS MER av Karin Olsson: Vem granskar offren för kulturprofilen?  


Samtliga partiledare har i år låtit sig intervjuas av Sven Melander på Facebook och Youtube. De har ställt upp för influencern Margaux Dietz, mest känd för att ha videobloggat sin sons födelse. Och Martin Wicklins samtal med partiledarna i P1:s "Söndagsintervjun" kröp under våren så nära det allra innersta att det snarare påminde om terapisejourer.

Politikerna vill nå ut så brett som det bara går ett valår. Samtidigt försöker de säkert svara mot en ny trend, där vänster-högerskalan antas ha blivit mindre relevant som konfliktyta. Istället talas det om GAL-TAN-skalan, som rankar sociala och kulturella värderingar. GAL i ena änden betyder grönt, alternativt och libertärt, medan TAN i motsatt riktning står för traditionellt, auktoritärt och nationalistiskt. Genom att bjuda på mer av sin livsstil och syn på världen hoppas politikerna bättre kunna nå väljarna än genom käbbel om skattenivåer.


LÄS MER av Karin Olsson: Kinesiska ambassadören skrämmer inte Expressen 


Samtidigt befinner sig många medier i en motreaktion till det mer personliga och underhållande. Ta till exempel den omdiskuterade satsningen Faktiskt, där stora mediehus som SVT, SR och SvD gått samman för att ägna sig åt faktagranskning enligt en viss metodik. DN presenterar också under vinjetten "Fakta i frågan" rena rama samhällskunskapslektionerna i ämnen som svensk nationalekonomi, mer likt faktablad än vanlig journalistik.

Så frågan om vem som kommer dra ner byxorna på politikerna är inte helt enkel. Blir det en Melander, Margaux eller Martin Wicklin? Eller den anonyma faktagranskaren, fixerad vid sanning och siffror? Samtidigt kan man undra hur många skandalbrallor det finns där ute. Svenska politiker ljuger generellt sett lite och är dessutom förvånansvärt bra på att uppfylla sina vallöften, visar undersökningar.

Och att skrika n-ordet med kalsongerna vid knäna, som republikanen Jason Spencer, känns rätt långt borta. Tills man kommer ihåg Expressens avslöjande med SD-topparna som framför mobilkameran svingade järnrör på stan och skrek "babbe" och "hora". 

Nog blir det en spännande valrörelse i höst.


Karin Olsson är ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen och kulturchef. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson Mediekollen.


Hänt i veckan

RUMPAN BAR. Jason Spencer kunde inte sitta kvar efter sitt skandalframträdande i "Who is America?". 


MARK ZUCKERBERG

Värdet på Facebook störtdök på börsen – med över 1000 miljarder – efter att nätjätten presenterat en svagare tillväxt än förväntat. 


EMMA FRANS

Vetenskapsjournalisten Emma Frans hyllade "Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams" finns nu som ljudbok. Lyssna och lär!