Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Nya Tider gjorde oss till sekterister

Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Bokmässan i Göteborg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

När det tjafsas om det ska heta strejk eller bojkott om man ratar årets Bokmässa är det kört. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Full pott för de högerextremas och aggressiva nationalisternas strategi att så split i det öppna samhället! Nya Tider lyckades. Det är en sak att vara oense, en annan att göra bisak till huvudsak i ett oproportionerligt bråk.

Är man en svartfot om man åker eller har man bara valt en annan motståndsstrategi? Är det en seger eller en sorg att Nobelpriskandidaten Ngugi wa Thiong’o övertygats om att ställa in sin medverkan?

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skulle vid det här laget kunna låta trycka en hel kvällstidning med svavelosande inlägg mot politiska fränder. Kulmen nåddes när poeten och "strejkaren" Athena Farrokzhad i princip var lika ond som Stalin.


LÄS MER - Karin Olsson: Bokmässans misstag öppnar för martyrskap 


Olof Ehrenkrona lanserade tesen

DN:s Erik Helmerson skrev i veckan en ledartext om att högern börjar påminna om den gamla 68-vänstern. Olof Ehrenkrona, tidigare ett slags chefsideolog i Moderaterna, lanserade tesen i vintras i Expressen och Helmerson spann vidare på hur borgerligheten klyvs i fraktioner, precis som "deodorantlösa piprökare som höll dygnslånga stormöten om huruvida althusserianismen eller maoismen var den renaste formen av marxism". 

Han hade lika gärna kunna hämta exemplen från dagens Bokmässe-fejd bland (främst) vänstersinnade. De renläriga strejkarna håller till på alternativmässor, de mer liberala bojkottarna har sina kotterier och världsförfattare stannar hemma.

Bokmässan, som har varit en plats för de mest skilda intellektuella, blir i år en uttunnad historia. Jag är tveksam till om det någonsin kommer att bli samma mötesplats igen.

Athena Farrokhzad
Foto: / ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Breda arenorna under upplösning

Kanske är trenden av oförsonlig splittring också giltig på ett djupare plan. De breda arenorna för meningsutbyte och kompromiss tycks vara under upplösning. Vi har tre i stället för två block i riksdagen. Folkrörelserna som en gång bar upp flera av våra partier är borta och politiken har problem med sin förankring. Väljarsympatier kan skifta snabbare än någon hinner säga Anna Kinberg Batra

Och de som förr läste sin tidning och följde public services flaggskepp, får i dag sin nyhets- och åsiktskonsumtion i ett virrvarr på Facebook.

Halleluja för att vi slipper det gamla homogena Sverige, när Per Oscarssons uttjatade långkalsonger i SVT förenade folket och ett förlorat val för Socialdemokraterna kunde liknas vid en statskupp. Men baksidan av utvecklingen är en fragmentisering där grupperna som kan eller ens vill prata med varandra verkar bli mindre och mindre.

Halleluja för att vi slipper det gamla homogena Sverige

Frågan som gör högern till ett slagfält har också kopplingar till Bokmässans kontroverser. Det handlar om migrationen och de nationalistiska och högerextrema krafter som växt till sig. 

Ju mer vi är bittert separerade, ju svagare vi bli, åtminstone i förhållande till mörkerelementen. 

Så det är nog bra om vi inte blir sekterister allihop. Då är det, på riktigt, kört.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.