Karin Olsson, kulturchef på Expressen.Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Bokmässan i Göteborg. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Bokmässan i Göteborg. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Bokmässan i Göteborg. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Karin Olsson

Nya Tider gjorde oss till sekterister

Publicerad

När det tjafsas om det ska heta strejk eller bojkott om man ratar årets Bokmässa är det kört. 

Full pott för de högerextremas och aggressiva nationalisternas strategi att så split i det öppna samhället! Nya Tider lyckades. Det är en sak att vara oense, en annan att göra bisak till huvudsak i ett oproportionerligt bråk.

Är man en svartfot om man åker eller har man bara valt en annan motståndsstrategi? Är det en seger eller en sorg att Nobelpriskandidaten Ngugi wa Thiong’o övertygats om att ställa in sin medverkan?

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skulle vid det här laget kunna låta trycka en hel kvällstidning med svavelosande inlägg mot politiska fränder. Kulmen nåddes när poeten och "strejkaren" Athena Farrokzhad i princip var lika ond som Stalin.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Bokmässans misstag öppnar för martyrskap 

 

Olof Ehrenkrona lanserade tesen

DN:s Erik Helmerson skrev i veckan en ledartext om att högern börjar påminna om den gamla 68-vänstern. Olof Ehrenkrona, tidigare ett slags chefsideolog i Moderaterna, lanserade tesen i vintras i Expressen och Helmerson spann vidare på hur borgerligheten klyvs i fraktioner, precis som "deodorantlösa piprökare som höll dygnslånga stormöten om huruvida althusserianismen eller maoismen var den renaste formen av marxism". 

Han hade lika gärna kunna hämta exemplen från dagens Bokmässe-fejd bland (främst) vänstersinnade. De renläriga strejkarna håller till på alternativmässor, de mer liberala bojkottarna har sina kotterier och världsförfattare stannar hemma.

Bokmässan, som har varit en plats för de mest skilda intellektuella, blir i år en uttunnad historia. Jag är tveksam till om det någonsin kommer att bli samma mötesplats igen.

Athena FarrokhzadFoto: / ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Breda arenorna under upplösning

Kanske är trenden av oförsonlig splittring också giltig på ett djupare plan. De breda arenorna för meningsutbyte och kompromiss tycks vara under upplösning. Vi har tre i stället för två block i riksdagen. Folkrörelserna som en gång bar upp flera av våra partier är borta och politiken har problem med sin förankring. Väljarsympatier kan skifta snabbare än någon hinner säga Anna Kinberg Batra

Och de som förr läste sin tidning och följde public services flaggskepp, får i dag sin nyhets- och åsiktskonsumtion i ett virrvarr på Facebook.

Halleluja för att vi slipper det gamla homogena Sverige, när Per Oscarssons uttjatade långkalsonger i SVT förenade folket och ett förlorat val för Socialdemokraterna kunde liknas vid en statskupp. Men baksidan av utvecklingen är en fragmentisering där grupperna som kan eller ens vill prata med varandra verkar bli mindre och mindre.

Halleluja för att vi slipper det gamla homogena Sverige

Frågan som gör högern till ett slagfält har också kopplingar till Bokmässans kontroverser. Det handlar om migrationen och de nationalistiska och högerextrema krafter som växt till sig. 

Ju mer vi är bittert separerade, ju svagare vi bli, åtminstone i förhållande till mörkerelementen. 

Så det är nog bra om vi inte blir sekterister allihop. Då är det, på riktigt, kört.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag