Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Nu vågar Jimmie Åkesson säga precis vad han tycker

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson lät masken rämna i direktsändning i P3. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | MEDIER. "Vänsterliberal smörja", "en skitkanal". Han skulle ha lagt ner P3 direkt om han "var chef", sa Åkesson till programledarna i "Morgonpassets" partiledarutfrågning.

Jo, vi vet att det är precis så som högernationalistiska partier opererar i Polen och Ungern. Public service, museer och statligt finansierade kulturinstitutioner får kringskuren frihet och nya chefer med "rätt åsikter". Att detta också är SD:s heta längtan avslöjade chefsideologen Richard Jomshof för de sina på Facebook för fyra år sedan: "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget." 

Nu har alltså det rådande läget förändrats så mycket att Åkesson vågar tala klarspråk mitt under brinnande valrörelse. Man ryser. Men kan USA:s president göra CNN och The New York Times till sina huvudfiender, så varför skulle SD tveka?
Kultur- och mediepolitik är också ett hjärteområde för Sverigedemokraterna. Det är just där som tidsandan och den nationella identiteten, i den mån det nu går att tala om en sådan, kommer till uttryck och delvis formas. 

P3:s frihetliga ton

Och P3, vars ton är urban och individualistisk, frihetlig och fräck, skorrar totalt mot SD:s grundackord. Inte undra på att Åkesson hoppas att "så få som möjligt" ska lyssna. Den önskan delar han helt säkert även med åtskilliga i den rumsrena borgerligheten, som knappast skulle gråta floder om ungdomarna en dag helt överger kanalen för Youtube och influencerpoddar.

Men Åkesson attack bryter ett tabu: att som politiker ens yppa en önskan om direkt inflytande över public services innehåll. Vd Cilla Benkö såg sig också nödgad att gå ut och påtala Sveriges Radios redaktionella självständighet, vilket hon gjorde helt rätt i. Däremot kunde P3 fundera över upplägget med "Tankesmedjans" satirinslag om Åkesson som föregick utfrågningen, med skämt om viktpendling och spelmissbruk. Nog är det medieetiskt tveksamt att spela upp en roast på den intima nivån inför en partiledare, och sedan be vederbörande kommentera. 

Thorbjörn Fälldin (C).
Foto: WEINE LEXIUS

Public services självständighet

En anständig politiker hade haft vett nog att avfärda inslaget med orden att han förväntat sig satir om partiet, inte partiledarens vikt. Istället blottade SD-ledaren sin syn på public services självständighet.

Åkesson är nu inte den första politiker som förlorat fattningen av gränslösa skämt. Minns Centerledaren Thorbjörn Fälldin som stämde Aftonbladet för förtal 1978. Han tålde inte en grov satir i form av en fingerad intervju med rubriken "Fälldin på hispan" som utmålade honom som schizofren efter striderna om kärnkraften. Fälldin blev faktiskt så knäckt att han tappade sugen att vara statsminister. För Åkesson lär dock effekten bli den motsatta. 

I takt med att hans retorik mot det föreställda etablissemanget kan bli mer ogenerad, desto mer kommer Sverigedemokraternas gräsrotsrörelse inspirera honom att trappa upp.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER - Nisha Besara: Vem av oss skulle SD kasta ut först?