Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Nobelpriset i litteratur är förmodligen räddat

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och Svenska Akademiens förra ständige sekreterare Sara Danius under pristutdelningen 2017.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om den nya Nobelkommittén.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | NOBELPRISET. Så fick Nobelstiftelsen som den ville – Svenska Akademien accepterar externa namn i sin Nobelkommitté, gruppen som utser kandidaterna till litteraturpriset. Nya namn blir kritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, förläggaren Henrik Petersen samt författaren Gun-Britt Sundström, rapporterar DN. De tas in på ett tvåårsförordnande, får halvtidslön och ska samarbeta med fem akademiledamöter.
Greppet att på detta sätt "spä ut" de aderton var på förslag från Nobelstiftelsen redan i somras, men då var Akademien negativ. Nu har man tydligen hittat fram till en kompromiss om styrkeförhållandena mellan den och kommittén, eller så har stiftelsen vunnit på att vara envis.
Antagligen räddar denna nya konsultkonstruktion litteraturpriset de kommande två åren. Det måste man glädjas åt.
Men jag är ändå tveksam till Nobelstiftelsens gisslanstrategi. Vilken formell grund har den egentligen för att låsa in litteraturpriset tills Svenska Akademien beter sig som Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten vill? 

Det sätter ett vanskligt prejudikat. Dessutom har brist på litterär kunskap knappast varit Akademiens problem.

Svenungssons sorti

Som PR-drag däremot är kompetensförstärkningen helt perfekt. Nu får man på ett bräde in tre kvinnliga företrädare i Akademiens omedelbara närhet. Det har varit särskilt svårt för den ständiga sekreteraren Anders Olsson att hitta kvinnor som vill bli ordinarie ledamöter. De (få) sittande kvinnorna verkar heller inte helt nöjda, med tanke på Jayne Svenungssons oväntade sorti nyligen. 

I fredags spred en ledamot anonymt vaga uppgifter i DN om att Svenungsson skulle ha brutit sekretessen och att detta låg bakom hennes utträde. Det dementerades av den ständige sekreteraren Anders Olsson och Svenungsson själv, som sa att hon aldrig tidigare hade hört talas om saken. Hon var också beredd att offentliggöra korrespondens med Olsson som bevis.
Att vända sig till medier om ett påstått läckage genom att paradoxalt nog läcka själv framstår mest av allt som en hämnd mot Svenungsson för att hon "sviker". Akademiens drag av kulturmaffia har uppenbarligen inte mattats av.
En Nobelkommitté med nya människor ger ett välbehövligt inslag av förnyelse. Vilket inflytande de i praktiken får och om utvecklingen i Akademien går framåt är däremot mer oklart.

 

 

Karin Olsson kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER – KARIN OLSSON: Är det nu vårt Europa sjunker?

 

LÄS MER – KARIN OLSSON: Tala om en backlash när Jayne Svenungsson lämnar Akademien


LÄS MER – KARIN OLSSON: Internet har en medelålderskris