Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Nazipropaganda kräver ingen faktagranskning

Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | MEDIER. Sällan har man sett ett tydligare exempel på det än SVT:s faktagranskning av en nazistledares påstående att Zyklon B inte användes för att massmörda människor under Förintelsen. Noggrant går man igenom propagandan och konstaterar i samma tonart som vore det en moderat att "Riksdagskandidaten Pär Öberg från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har helt fel". Artikeln är käckt stämplad med vinjetten "Faktiskt - helt fel".

Artikeln är en del av SVT:s, DN:s, SvD:s och Kit:s gemensamma faktaprojeket över valet. Låt mig föreslå några fler granskningar som SVT kan göra, med en ambitiös reporter som verkligen går till botten med uppgifterna. Ring alla! Som man brukar säga på nyhetsredaktioner när det verkligen är angeläget.

Judarna i konspiration låg bakom attacken mot World Trade Center. Faktiskt – helt fel!  CIA mördade John F Kennedy. Faktiskt – helt fel! Olof Palme tog egentligen sitt liv. Faktiskt – helt jättefel!

Sedan kan dessa granskningar ligga sida vid sida med artiklar om socialdemokrater som uppgett fel siffror i en debatt om vårdköer. Eller kristdemokrater som missförstått föräldraförsäkringen.

Nordiska Motståndsrörelsen

Världen är full av konspirationer och lögner. På internet frodas de. Att ta in den värsta nazistiska propagandan, som nästan bara högerextremister tror på, i ett faktagranskningsprojekt av detta slag ger bara NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, legitimitet.

Häromkvällen under politikerveckan i Visby hörde jag Peter Pomerantsev, brittisk författare till reportageboken "Ingenting är sant och allting är möjligt" om dagens Ryssland. Pomerantsev har myntat begreppet "postmodern diktatur" för att beskriva Putins regim där sanningen har spelat ut sin roll. Sant och falskt är numera bara en fråga om makt och strategi.

Han talade också om att västvärlden är på väg in i en ny era. De unga generationerna i dag har inte någon relation till andra världskriget eller ens det Kalla kriget. Ryska ungdomar vet inte hur det var i Sovjet. Behovet av att hålla historien vid liv är stort.

Peter Pomerantsev från Almedalsveckan 2017. Han gästar politikerveckan även i år.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Folkbildning i public service

SVT ska förstås göra innehåll som berättar om allt detta och ge historisk forskning rejält med utrymme. Folkbildning är public services existensberättigande. Men det här är fel form. Faktagranskning av nazilögner om Zyklon B motverkar sitt syfte.

Jag förstår så väl hur SVT har tänkt: Detta är väl en viral lögn bland andra. Barn och svagsinta kan ju se och bli lurade. Och så vidare. 

Men att ta nazipropaganda som en utsaga värd att faktagranska bidrar paradoxalt nog till ytterligare förvirring. Som om det finns anledning att överväga att NMR talar sanning. Och det är just så som propaganda och fake news fungerar. Man vill så tvivel och tunna ut den rätta berättelsen. Ju mer lögnen normaliseras, desto grumligare blir sanningen. Putin skulle tycka att NMR gjort ett riktigt bra jobb.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER - Karin Olsson: Det existerar ingen journalistik lika objektiv som ett glas vatten