Karin Olsson

Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige

Publicerad

Nu vet vi att det går att slå ut Sveriges största nyhetssajter – samtidigt.

Lördagskvällens IT-attack mot Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och en lång rad andra medier var ett välkoordinerat angrepp på det fria ordet.

Under cirka en ­timmes tid berövades vi möjligheten att sköta vårt kärnuppdrag och flera sajter hade problem betydligt längre än så. Ett sådant omfattande angrepp i syfte att slå ut medier saknar motstycke i ­Sverige.

 

Denna gång skedde attacken under en i övrigt relativt händelsefattig kväll, men visar på en farlig sårbarhet. En motsvarande händelse skulle vara förödande på till exempel en valdag eller när landet befinner sig i ett akut krisläge, som under en terrorattack eller annan situation då allmänheten är i stort behov av löpande information.

Ett angrepp som detta är inte bara ett slag mot de enskilda sajterna, utan också mot Sverige och de miljoner svenskar som dagligen vänder sig till sina nyhetssidor för upplysning.

Vi vet ännu inte vem eller vilka som ligger bakom överbelastningsattacken, som lyckades slå ut rutinerade online-medier, knappast obekanta med angrepp från nätbrottslingar. Resultatet är däremot inte svårtolkat. Det skapar en känsla av instabilitet. Vi lever i dag stora delar våra liv på internet. Det är där vi har vår primära nyhetskonsumtion, där vi med vårt bank-id gör viktiga ärenden som samhällsmedborgare och där vi håller kontakten med vänner och familj. IT-säkerhet är avgörande för att upprätthålla vitala samhällsfunktioner och symbolvärdet att så många nyhetssajter kunde slås ut på en och samma gång kan inte överskattas.

 

Vi – och då talar jag inte bara om medierna – står för dåligt rustade i en tid när vi är minst lika beroende av den digitala infrastrukturen som av den fysiska med vägar, tåg och flyg.
Den största IT-attacken mot svenska medier sker också i en tid när det pågår en ständig smutskastningskampanj mot ”lögnpressen”, som av mörka krafter anklagas för att sprida en förfalskad bild av verkligheten. Det finns med all säkerhet de som firar att Expressen äntligen förhindrades att publicera sin journalistik.

Det öppna och liberala samhällets fiender skulle inget hellre än att strypa de fria medierna. Oavsett vilka gärningsmännen är denna gång, blev lördagens attack en skarp påminnelse om vikten av att säkra vårt arbete, inte bara för vår egen skull utan hela samhällets.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag