Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige

Nu vet vi att det går att slå ut Sveriges största nyhetssajter – samtidigt.

Lördagskvällens IT-attack mot Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och en lång rad andra medier var ett välkoordinerat angrepp på det fria ordet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Under cirka en ­timmes tid berövades vi möjligheten att sköta vårt kärnuppdrag och flera sajter hade problem betydligt längre än så. Ett sådant omfattande angrepp i syfte att slå ut medier saknar motstycke i ­Sverige.

 

Denna gång skedde attacken under en i övrigt relativt händelsefattig kväll, men visar på en farlig sårbarhet. En motsvarande händelse skulle vara förödande på till exempel en valdag eller när landet befinner sig i ett akut krisläge, som under en terrorattack eller annan situation då allmänheten är i stort behov av löpande information.

Ett angrepp som detta är inte bara ett slag mot de enskilda sajterna, utan också mot Sverige och de miljoner svenskar som dagligen vänder sig till sina nyhetssidor för upplysning.

Vi vet ännu inte vem eller vilka som ligger bakom överbelastningsattacken, som lyckades slå ut rutinerade online-medier, knappast obekanta med angrepp från nätbrottslingar. Resultatet är däremot inte svårtolkat. Det skapar en känsla av instabilitet. Vi lever i dag stora delar våra liv på internet. Det är där vi har vår primära nyhetskonsumtion, där vi med vårt bank-id gör viktiga ärenden som samhällsmedborgare och där vi håller kontakten med vänner och familj. IT-säkerhet är avgörande för att upprätthålla vitala samhällsfunktioner och symbolvärdet att så många nyhetssajter kunde slås ut på en och samma gång kan inte överskattas.

 

Vi – och då talar jag inte bara om medierna – står för dåligt rustade i en tid när vi är minst lika beroende av den digitala infrastrukturen som av den fysiska med vägar, tåg och flyg.
Den största IT-attacken mot svenska medier sker också i en tid när det pågår en ständig smutskastningskampanj mot ”lögnpressen”, som av mörka krafter anklagas för att sprida en förfalskad bild av verkligheten. Det finns med all säkerhet de som firar att Expressen äntligen förhindrades att publicera sin journalistik.

Det öppna och liberala samhällets fiender skulle inget hellre än att strypa de fria medierna. Oavsett vilka gärningsmännen är denna gång, blev lördagens attack en skarp påminnelse om vikten av att säkra vårt arbete, inte bara för vår egen skull utan hela samhällets.