Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Mikael Persbrandt och Louis CK gör något rätt

Louis CK.
Foto: DARLA KHAZEI/ STELLA PICTURES
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Mikael Persbrandt.
Foto: CLEMENS NIEHAUS / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

En högre makt måste ha gillrat fällan för de gränslösa männen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | METOO. Den hyllade amerikanske komikern Louis CK skulle just ha premiär för filmen "I love you, daddy", en hommage till Woody Allen, mannen som gifte sig med sin unga styvdotter, när nyheten i Metoo-kampanjens kölvatten briserade: Louis CK hade blottat sig och onanerat framför flera kvinnor. Även i filmen förekommer märkliga onaniscener.

Något liknande, fast i mildare skala, hände Mikael Persbrandt.

Precis när PR-mattan rullats ut för självbiografin "Så som jag minns det" briserade Tystnad tagning-uppropet med över 500 kvinnliga skådespelare som vittnade om sexismen och de sexuella trakasserierna i branschen. Intet ont anande berättar Persbrandt (genom medförfattaren Carl-Johan Vallgren) detaljerat om sitt tidigare självförbrännande liv i teater- och filmvärlden. Kvinnor konsumeras som en drog bland andra och köps i skumma barer. Han var idolen som kunde ta för sig sexuellt som han ville, även om det ska sägas att han inte beskriver något olagligt.


LÄS MER - Jens Liljestrand: Mikael Persbrandts bok bekräftar teatersvineriet

Skiljer sig från Weinstein

Men det som för bara en vecka sedan hade tolkats som en manlig teaterstjärnas vanliga rekvisita, framstår plötsligt i en annan dager. Som en härsken kvarleva från 1900-talet, som vi omedelbart måste göra oss av med.

Louis CK och Mikael Persbrandt skiljer sig dock från Weinstein och de andra tölparna och skitstövlarna, för att parafrasera Fredrik Virtanens famösa ord om sig själv.

Louis CK erkänner rakt upp och ner det han har gjort, och ursäktar ingenting. Han skriver i ett offentligt uttalande att han har utnyttjat sin maktposition och att han inte förlåter sig själv. Mikael Persbrandts kvinnohistorier i boken är av en annan art. Men han ger sig själv heller ingen nåd. Hans skam bränner i berättelsen och han skyller inte ifrån sig.

Det finns tillfällen då man skulle vilja hänga hela den mänskliga rasen och göra slut på farsen, skrev en gång August Strindberg. Hans hat mot mänskligheten speglade också ett självhat.


SE MER - Paulina Neuding och Irena Pozar diskuterar Metoo-kampanjen

Marie-Louise Ekmans beskrivning

Svin brukar sällan vara omedvetna om sin egen svinaktighet. Men de ger företräde – och har tillåtits att göra det – till sin kåthet och maktberusning, ibland i kombination med ångest och drog- och alkoholmissbruk.

Metoo-kampanjen och Tystad tagning-uppropet är, som Marie-Louise Ekman har beskrivit det, en social revolution. Den kvinnliga hämnden drar fram som en skogsbrand. När röken väl har lagt sig blir det successivt lättare att andas, liv spirar ur askan och nya skott kan slå rot.

Louis CK:s förbehållslösa hållning är också hoppfull. Persbrandts skoningslösa uppgörelse, även om dekadensen beskrivs vällustigt i överkant, är även den något av ett friskhetstecken. Jämför bara med Tommy Berggrens gubbiga memoarer "Tommy" från i våras. Hans mentala mognad verkar ha avstannat redan vid den första utlösningen.

Om det efter hämnden ska komma en tid för försoning krävs att männens självrannsakan inte förblir undantag.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER: 11 citat ur Tommy Berggrens episka själbiografi

LÄS MER: 10 fläskiga citat från Horace Engdahls bok