Louis CK. Foto: DARLA KHAZEI/ STELLA PICTURESLouis CK. Foto: DARLA KHAZEI/ STELLA PICTURES
Louis CK. Foto: DARLA KHAZEI/ STELLA PICTURES
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Mikael Persbrandt. Foto: CLEMENS NIEHAUS / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESSMikael Persbrandt. Foto: CLEMENS NIEHAUS / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Mikael Persbrandt. Foto: CLEMENS NIEHAUS / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Karin Olsson

Mikael Persbrandt och Louis CK gör något rätt

Publicerad

En högre makt måste ha gillrat fällan för de gränslösa männen.

KRÖNIKA | METOO. Den hyllade amerikanske komikern Louis CK skulle just ha premiär för filmen "I love you, daddy", en hommage till Woody Allen, mannen som gifte sig med sin unga styvdotter, när nyheten i Metoo-kampanjens kölvatten briserade: Louis CK hade blottat sig och onanerat framför flera kvinnor. Även i filmen förekommer märkliga onaniscener.

Något liknande, fast i mildare skala, hände Mikael Persbrandt.

Precis när PR-mattan rullats ut för självbiografin "Så som jag minns det" briserade Tystnad tagning-uppropet med över 500 kvinnliga skådespelare som vittnade om sexismen och de sexuella trakasserierna i branschen. Intet ont anande berättar Persbrandt (genom medförfattaren Carl-Johan Vallgren) detaljerat om sitt tidigare självförbrännande liv i teater- och filmvärlden. Kvinnor konsumeras som en drog bland andra och köps i skumma barer. Han var idolen som kunde ta för sig sexuellt som han ville, även om det ska sägas att han inte beskriver något olagligt.

 

LÄS MER - Jens Liljestrand: Mikael Persbrandts bok bekräftar teatersvineriet

Skiljer sig från Weinstein

Men det som för bara en vecka sedan hade tolkats som en manlig teaterstjärnas vanliga rekvisita, framstår plötsligt i en annan dager. Som en härsken kvarleva från 1900-talet, som vi omedelbart måste göra oss av med.

Louis CK och Mikael Persbrandt skiljer sig dock från Weinstein och de andra tölparna och skitstövlarna, för att parafrasera Fredrik Virtanens famösa ord om sig själv.

Louis CK erkänner rakt upp och ner det han har gjort, och ursäktar ingenting. Han skriver i ett offentligt uttalande att han har utnyttjat sin maktposition och att han inte förlåter sig själv. Mikael Persbrandts kvinnohistorier i boken är av en annan art. Men han ger sig själv heller ingen nåd. Hans skam bränner i berättelsen och han skyller inte ifrån sig.

Det finns tillfällen då man skulle vilja hänga hela den mänskliga rasen och göra slut på farsen, skrev en gång August Strindberg. Hans hat mot mänskligheten speglade också ett självhat.

 

SE MER - Paulina Neuding och Irena Pozar diskuterar Metoo-kampanjen

Marie-Louise Ekmans beskrivning

Svin brukar sällan vara omedvetna om sin egen svinaktighet. Men de ger företräde – och har tillåtits att göra det – till sin kåthet och maktberusning, ibland i kombination med ångest och drog- och alkoholmissbruk.

Metoo-kampanjen och Tystad tagning-uppropet är, som Marie-Louise Ekman har beskrivit det, en social revolution. Den kvinnliga hämnden drar fram som en skogsbrand. När röken väl har lagt sig blir det successivt lättare att andas, liv spirar ur askan och nya skott kan slå rot.

Louis CK:s förbehållslösa hållning är också hoppfull. Persbrandts skoningslösa uppgörelse, även om dekadensen beskrivs vällustigt i överkant, är även den något av ett friskhetstecken. Jämför bara med Tommy Berggrens gubbiga memoarer "Tommy" från i våras. Hans mentala mognad verkar ha avstannat redan vid den första utlösningen.

Om det efter hämnden ska komma en tid för försoning krävs att männens självrannsakan inte förblir undantag.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER: 11 citat ur Tommy Berggrens episka själbiografi

LÄS MER: 10 fläskiga citat från Horace Engdahls bok

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag