TV4-profilen Marcus Oscarsson är ett skolexempel på hur personer med starka plattformar i sociala medier kan komma undan med lite vad som helst, skriver Karin Olsson. Foto: Sven LindwallTV4-profilen Marcus Oscarsson är ett skolexempel på hur personer med starka plattformar i sociala medier kan komma undan med lite vad som helst, skriver Karin Olsson. Foto: Sven Lindwall
TV4-profilen Marcus Oscarsson är ett skolexempel på hur personer med starka plattformar i sociala medier kan komma undan med lite vad som helst, skriver Karin Olsson. Foto: Sven Lindwall
Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Theo Elias LundgrenKarin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Theo Elias Lundgren
Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Theo Elias Lundgren
Karin Olsson

Marcus Oscarsson borde skämmas

Publicerad

"När det brinner i lögnfabriken. Då kan man tala om en kris", sjöng Cornelis. Han var inspirerad av Carl Jonas Love Almqvist som redan på mitten av 1800-talet skrev om skandaltidningarna som "offentlig lögnfabrik".

I dag finns det fog att tala om sociala medier som en lögnernas sambandscentral. Jonas Gardell skrev i veckan en uppmärksammad artikel i Expressen om Facebooks skuld för känslan av att "verkligheten håller på att lösas upp".

Trump-tiderna har satt en ny standard. Sanningen har blivit omodern. Nu är det "min sanning" som gäller.

I dagarna har den blivande presidenten twittrat att han skulle ha vunnit även majoritetens röster om inte miljoner människor utan rätt att rösta hade gjort det ändå. Ett påstående som bygger på fejknyheter.

Sveriges offentliga klimat är fortfarande långt mer sansat och rejält, men vi är inte immuna. Ju fler som inser att det går att komma undan med rena påhitt, så länge du är tillräckligt fräck och populär, desto fler kommer att försöka. Ta den folkkäre TV4-profilen Marcus Oscarsson, känd för sina frejdiga politiska analyser i "Nyhetsmorgon".

Han var nyligen i blåsväder efter att ha publicerat ett politiskt manifest på sin Facebookvägg med en kvarts miljon fans. Alex Schulman och Sigge Eklund ifrågasatte hans objektivitet i sin podd och Expressen refererade kritiken, som gick rakt in i eftervalsdebatten om misstroendet mot journalister och politiserade medier.

 

När reportrar hade sökt Oscarsson hela dagen för att erbjuda honom plats för sina argument, men avslutat arbetet vid tiotiden på kvällen, påstår han på Facebook att tidningen varit utanför hans bostad "halva natten" och att han "flytt via balkongen".

Varken Hells Angels eller IS-terrorister brukar hoppa ut från balkonger för att slippa svara på journalisters frågor, inte ens Expressens. Varför just Oscarsson skulle riskera att bryta armar och ben är obegripligt. Och högst osannolikt.

Men även respektabla kommentatorer, som Emanuel Karlsten och Olle Lidbom, gav hans Facebook-uppdatering tummen upp eller klickade på skratt-emojin. Om inte ens de som ägnat sina yrkesliv åt seriös medieanalys bryr sig om att kolla fakta om en stor tidnings arbetsmetoder, då kan man knappast moralisera kring "folks" dåliga källkritik.

 

Vad är väl då det här? Vanligt gnabb i ankdammen? Inte alls. Det är ett skolexempel på hur personer med starka plattformar i sociala medier och sinne för spinn kan komma undan med lite vad som helst. Och resultatet är detsamma som efter Trumps lögner. Utfallen eldar under de "alternativa" sajternas kampanjer. Nära nog alla nazistiska och rasistiska sajter i landet har hyllat Oscarsson och spritt misstroende mot Expressen, särskilt impopulär i dessa kretsar efter många år av intensiv SD-granskning. Nordfront skriver att tidningen ägs av "den judiska familjen Bonnier".

Hatet drabbar inte bara enskilda journalister, utan fräter sakta men säkert ner tilliten i vår demokrati, där medierna har en alldeles särskild uppgift.

Marcus Oscarsson borde faktiskt skämmas.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag