Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Länge leve Irans modiga och inspirerande kvinnor

Den omtalade bilden.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

BBC har kallat henne för Irans Rosa Parks. Det handlar förstås om den okända kvinnan på bilden som har spridits i sociala medier under de senaste protesterna mot landets islamistiska regim.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | FEMINISM. Hon står på ett elskåp med sin påtvingade slöja hissad på en pinne. Det är en kraftfull, positiv bild av en människa som står upp för sin längtan efter frihet och rättvisa. Liksom Rosa Parks år 1955 trotsade lagen om att svarta skulle ge plats för vita på bussen. Handlingen bröt som bekant en vall och utlöste bussbojkotten i Montgomery. Medborgarrättsrörelsen kunde sedan växa sig större och starkare.

Som också påtalats har bilden på kvinnan inget omedelbart samband med de pågående demonstrationerna, som mer springer ur arbetarklassens och den lägre medelklassens vrede över fattigdomen, än de religiösa klädreglerna. Men bilden på slöjan som vajar i vinden är heller ingen isolerad företeelse.

Hon filmades dagen innan protesterna drog i gång och lades upp i sociala medier av Masih Alinejad, en USA-baserad iransk journalist. Hon har grundat de kända kampanjerna #MyStealthyFreedom och #WhiteWednesday, som uppmuntrar iranska kvinnor att visa bilder på sig själva utan slöja. En antivåldsstrategi som faktiskt påminner om Martin Luther Kings, som i sin tur inspirerades av Mahatma Gandhi.

Saudiarabiska kvinnor

På liknande sätt har också saudiarabiska kvinnor spridit bilder på sig själva när de kör bil eller protesterar mot det manliga förmyndarskapet under #StopEnslavingSaudiWomen. 

Till sommaren häver Saudiarabien sitt körkortsförbud för kvinnor. I Teheran ska man inte längre bli gripen om man går ut utan slöja, utan "bara" riskera att skickas på kurs för korrekt klädsel. Vad dessa myrsteg mot större frihet egentligen betyder är för tidigt att säga.

De flesta av Mellanösterns kvinnor lever under grovt förtryckande strukturer. En och annan framgångsrik hashtag låter kanske inte som så mycket att yvas över. 

Men just Irans kvinnor har en särskild bakgrund av frihet och självständighet, på ett sätt som skiljer landet från många andra i regionen. De har haft rösträtt sedan 1963. Läskunnigheten är hög, liksom utbildningsnivån. Deltagandet i arbetslivet är också relativt stort. Den iranska kvinnorörelsens historia är lång och envis, och aktivismen har överlevt det hårdaste av motstånd.

Islamistiska revolutionen

1936 utfärdade den västtillvände kungen i Iran ett förbud mot slöjor och även religiösa, traditionella kvinnor kunde få den avsliten ute på gatan. 1979 kom den islamistiska revolutionen och slöjan tvingades på alla kvinnor. Erfarenheten visar att båda tvångsmedlen är förkastliga.

Kvinnan på elskåpet med sin avtagna huvudduk är inte först med sin aktion. Det var faktiskt inte heller Rosa Parks. Men den okända tjejen är på god väg att bli en ikon för att Irans kvinnor i längden inte kommer låta sig hunsas av maktens män. Hon inspirerar förhoppningsvis inte bara oss i #metoo-land, utan systrar i hela Mellanöstern.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - Anosh Ghasri: Kommer massornas missnöje i Iran att räcka?