Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Kinesiska ambassadören skrämmer inte Expressen

Kinesiska ambassadören i Stockholm, Gui Congyou
Foto: Tiansheng_Shi
Kinesiska ambassadens uttalande efter rapporteringen i Expressen.
Expressen Kulturs medarbetare Jojje Olsson attackeras av ambassadören.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Många västerländska ledare har rest till Kina och med tindrande ögon undrat hur utvecklingen kan gå så snabbt. Jag tycker att man i stället borde fråga sig: hur kan den gå så fruktansvärt långsamt?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. På årets Almedalsvecka i Visby hörde jag tidigare finansminister Anders Borg, numera engagerad i techvärlden, tala på Dagens industris scen om det kinesiska undret. De har makalösa lösningar för bank-och betaltjänster, berättade han imponerat. Och Alibaba är ett urstarkt e-handelsföretag.

Mänskliga rättigheter behöver dock stärkas, nämnde han.

Ja, det är fascinerande att man på en grisblink kan fixa smidiga bankkonton till hundratals miljoner människor, men samtidigt inte förmår att vidga yttrandefriheten en millimeter.

De senaste veckorna har den kinesiska ambassadören i Stockholm, Gui Congyou, visat exakt hur primitiv stormakten är på den punkten. I ett uttalande på ambassadens sajt går man till en ytterst ovanlig attack mot Expressen och kultursidans medarbetare Jojje Olsson, även författare till flera böcker om Kina, senast "De fängslade Kinasvenskarna". Ambassaden smutskastar Olsson och kallar Expressens rapportering om den bristande pressfriheten i landet för lögnaktig och ”oacceptabel”. Ilskan riktar sig särskilt mot ett reportage om att det sedan 2014 blivit ännu svårare för utländska journalister att verka i Kina.


LÄS MER av Karin Olsson: Vem granskar offren för kulturprofilen?  


Reportrar utan gränser bedömer att läget för yttrandefriheten är "väldigt allvarligt". För kineser existerar den knappast alls. För västerländska reportrar kan arbetet innebära övervakning, polisingripande eller till och med fysiskt våld. Om man alls släpps in i landet.

SVT:s Asien-korrespondent Susan Ritzén vittnade till exempel att hon i vissa områden bara jobbar med mobilkameran för att undvika att hamna på polisens radar. Jojje Olsson, som bott nio år i Kina, men efter sin kritiska rapportering inte längre får visum berättade att han i dag inte ens vågar mellanlanda i landet. ”Om de redan har kidnappat två svenska medborgare skulle de kunna kidnappa mig också”, säger han i artikeln.

Olsson syftar på aktivisten Peter Dahlin, som är släppt, och Gui Minhai, författaren och förläggaren som i går tillbringande sin tusende dag som frihetsberövad i Kina. Han drev vid kidnappningen en populär bokhandel i Hongkong, specialiserad på misshaglig litteratur om kinesiska makthavare. Honom försöker också den kinesiska ambassaden ihärdigt ta heder och ära av, utan att han har minsta chans att försvara sig.


LÄS MER av Karin Olsson: Därför blev metoo så stort i Sverige  


Reportrar utan gränser och International federation of journalists har i veckan fördömt Kinas angrepp på Jojje Olsson och Expressen. Markeringarna är viktiga. Kina måste möta motstånd när de testar om det går att exportera även kväst yttrandefrihet.

Politiker och näringsliv må tassa inför det allt mäktigare Kina. Men Expressen gör det inte. Jojje Olsson gör det inte. Rapporteringen om Gui Minhai och yttrandefriheten kommer att fortsätta opåverkad.

Om Kina ska återta sin hett efterlängtade position som världens ledande kunskaps-och tekniknation, som man hade ända fram till sent 1700-tal, måste man till slut även släppa tankarna och åsikterna fria. I vägen står dock diktaturen och dess lydiga hantlangare, som ambassadör Gui Congyou på kinesiska ambassaden i Stockholm.


Karin Olsson är ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen och kulturchef. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson Mediekollen.


Hänt i veckan

KATARINA WENNSTAM. Gensvaret på hennes sommarprat om våldtäkt och kvinnors sexualitet blev så stort att hon fick berätta om det i "P1 Morgon".

INGMAR BERGMAN. För att fira hundraåringen återpublicerade kultursidan i går hans klassiska Expressen-artikel från 1965 där han skriver uppriktigt om skapandets drivkrafter.

NY JK. Regeringen har utsett Mari Heidenborg till ny justitiekansler, och därmed exklusiv åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål, efter Anna Skarhed.