Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Karin Olsson: "Rena rama Jönssonligan, klädd i brunt"

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Man skulle ha varit en fluga på väggen hos Skånepolisen under arbetet med det etniska registret över romer, som nu avslöjats av Dagens Nyheter. Hur arbetar man år 2013 med rasbiologi i brottspreventivt syfte?

– Du, nu har det fötts en sådan där tjuvaktig zigenarunge igen. Skriver du in, Stellan?

– Fixar med en gång!

– Bra jobbat. De som säger att svenska poliser är lata vet inte vad de snackar om.

Det är svårt att ta in att svenska poliser ägnat försvarlig arbetstid åt en omfattande etnisk kartläggning. Vilken nytta kan de rimligtvis ha trott sig ha av informationen om Sara i Skarpnäck, i dag två år? Har de patrullerat utanför hennes förskola, eller räknar de inte med att hennes förmodade kriminella gener slår igenom förrän i vuxen ålder? Det är rena rama Jönssonligan, men klädd i brunt. Jag kan nästan inte tänka mig något obehagligare.

Skånepolisens Lars Förstell sa under måndagen till DN att detta inte var något register utan bara en "analysfil", och att det "finns en brottsmisstanke som utgångspunkt". Sammanställningen innehåller enligt uppgift drygt 4000 namn och spänner över mer än hundra år, vilket gör förklaringen helt osannolik. Det "brott" som Sara begått är att födas som rom.

För ett par år sedan tillsatte regeringen arbetet med en vitbok om antiziganismens avskyvärda konsekvenser i Sverige. Integrationsminister Erik Ullenhag ville då "sätta punkt" för förföljelserna. Men det sista kapitlet är dessvärre inte skrivet än.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!