Karin Olsson

"Rena rama Jönssonligan, klädd i brunt"

Publicerad

Man skulle ha varit en fluga på väggen hos Skånepolisen under arbetet med det etniska registret över romer, som nu avslöjats av Dagens Nyheter. Hur arbetar man år 2013 med rasbiologi i brottspreventivt syfte?

– Du, nu har det fötts en sådan där tjuvaktig zigenarunge igen. Skriver du in, Stellan?

– Fixar med en gång!

– Bra jobbat. De som säger att svenska poliser är lata vet inte vad de snackar om.

Det är svårt att ta in att svenska poliser ägnat försvarlig arbetstid åt en omfattande etnisk kartläggning. Vilken nytta kan de rimligtvis ha trott sig ha av informationen om Sara i Skarpnäck, i dag två år? Har de patrullerat utanför hennes förskola, eller räknar de inte med att hennes förmodade kriminella gener slår igenom förrän i vuxen ålder? Det är rena rama Jönssonligan, men klädd i brunt. Jag kan nästan inte tänka mig något obehagligare.

Skånepolisens Lars Förstell sa under måndagen till DN att detta inte var något register utan bara en "analysfil", och att det "finns en brottsmisstanke som utgångspunkt". Sammanställningen innehåller enligt uppgift drygt 4000 namn och spänner över mer än hundra år, vilket gör förklaringen helt osannolik. Det "brott" som Sara begått är att födas som rom.

För ett par år sedan tillsatte regeringen arbetet med en vitbok om antiziganismens avskyvärda konsekvenser i Sverige. Integrationsminister Erik Ullenhag ville då "sätta punkt" för förföljelserna. Men det sista kapitlet är dessvärre inte skrivet än.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag