Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Karin Olsson: Hon får mitt journalistpris

Karin Olsson, Expressens kulturchef.
Foto: Theo Elias Lundgren
Olga Stern som ligger bakom "Genews" borde prisas som årets förnyare, skriver Karin Olsson.
Foto: Genews
Tidningen Resumé har mixtrat med bilden av de nominerade för att belysa hur få kvinnor som nominerats.

Det finns lika många som heter Stefan i Stora journalistprisets jury, som nominerade pristagare av kvinnligt kön. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Johanna och Brit var de två lyckliga, i en församling av 14 nominerade män. Och i juryn har för övrigt bara fem kvinnor släppts in, bland nio herrar.

Debatten kring Stora journalistpriset påminner om den i USA efter Vanity Fairs oktobernummer som innehöll fotot på programledarna för de tio största pratshowerna. Samtliga var män i kostym.

Fenomenet kallades skämtsamt för "korvfest", och liknande tongångar hörs nu när tidningen Resumé förtjänstfullt har mixtrat med den officiella nomineringsbilden. De manliga journalisterna har gjorts svartvita, medan kvinnorna fått stå kvar i grälla färger. De är komiskt ensamma.

Tilltaget verkar vara inspirerat av brittiska Elle, som nyligen gjorde en film där männen raderats från några bilder tagna vid viktiga politiska möten. Det ser ut som om en kärnvapenbomb har briserat, och Angela Merkel och Hillary Clinton var de enda som överlevde.

Mansdominansen i världens styrande och tänkande elit är förstås ingen överraskning, även om man inte trodde att en så trendkänslig institution som Stora journalistpriset skulle kliva in i bastun och låta män beundra andra män.


Men det är lätt att man slappnar av i vår svenska kör av välstämda toner om jämställdhet. Den brutala sexismen, som kan beskådas i SVT-aktuella dokumentären "Ekstrabladet - off the record", saknas helt i vårt rumsrena medielandskap. På den danska kvällstidningen kan chefredaktören oberört föreslå en porrig show till nya webb-tv-satsningen. Det er sku dejligt!

Den mer subtila sexismen smyger sig däremot in dagligen. Inte sällan trillar vi dit även på kultursidan, och publicerar betydligt fler män än kvinnor, av ingen annan anledning än att det råkade bli så.

Förhoppningsvis kommer det inte att hända så många gånger till. Sedan några månader använder sig Expressen aktivt av Genews statistik, som mäter representationen av kvinnor och män på de största svenska nyhetssajterna i realtid. Redaktionen ser direkt på graferna när slagsidan har blivit orimlig.


Lika mycket som man bör sky fasta kvoter för män och kvinnor, liksom för etnisk mångfald och klassbakgrund, lika varmt måste man välkomna funktioner som kan göra oss uppmärksamma på enfaldiga mönster.

Jag skulle kunna räkna upp flera kvinnor som borde ha varit nominerade till Stora journalistpriset i år. Men jag väljer en, och som ett tecken i tiden är hon inte journalist, utan systemutvecklare. Hon heter Olga Stern och är hjärnan bakom Genews, som hon har utvecklat i samarbete med Sofia Persson och Annika Hövik. Stern fick idén på ett "hackaton" och lade sin semester i somras på att koda. Flera tidningar använder sig redan av tjänsten, och fler lär följa efter.

I Stora journalistprisets klass "Årets förnyare" finns det några bra kandidater, men sanningen är att årets största förnyare inte finns bland dem. Den verkliga vinnaren är ingen annan än Olga Stern.

Min motivering lyder:

För att på ett skenbart enkelt sätt ha visualiserat den bristande jämställdheten i svenska medier - och gett dem ett oumbärligt verktyg för att göra världen större rättvisa.