Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Karin Olsson

Den rasistiska järnridån

Publicerad

Jag minns mina tågresor i tonåren till central- och östeuropa och hur de brukade ta på mig.

Lukten av damm i de gamla vagnarna, de bistra passkontrollerna och löftet om billig öl och rikt kulturliv i en oslagbar kombination. Det var en fest att vara ung turist och idealistisk europé i maffiga städer som Prag och Budapest åren strax före EU-inträdena. I luften låg en känsla av förändring och utveckling.Resorna har fortsatt, men entusiasmen nyanserats. För spåren av den gamla järnridån som många då trodde skulle blekna lever envist kvar.

Under flyktingkrisen har det blivit uppenbart att den ersatts av en svårriven mental mur, bestående av bland annat en betonghård rasism. Trots denna tid av migration är de gamla "öststaterna" i stort sett lika etniskt homogena som under den slutna kommunisttiden. För en svensk van vid en brokig stadsbild känns det märkligt exotiskt att vistas i en miljonstad så vit som Warszawa. Tiden tycks ha stått still.

Det groteska tidningsomslag från Polen som har cirkulerat i sociala medier i veckan förvånar därför egentligen inte. En blond kvinna, insvept i EU-flaggan, angrips av mörka armar från alla håll under rubriken: "Den islamiska våldtäkten av Europa". Ledaren i det populära veckomagasinet Wsieci handlar om "sanningen" som eliten i Bryssel påstås dölja.

Liknar nazistiska nidbilder

Grovheten i tidningens propaganda står inte de gamla nazistiska nidbilderna på judar långt efter. Washington Post har i en förtjänstfull sammanställning visat på en rad liknande motiv från Europas rasistiska historia (18/2). Även om Sverige, och övriga Västeuropa för den delen, också hyser en kraftfull invandringsfientlig och islamfixerad högerpopulism, är tanken på att ett svenskt magasin, säg Fokus eller Axess, skulle göra ett liknande omslag helt absurd.

OMTALAT. Omslaget i Wsieci.

Vi såg hela hösten de östeuropeiska staterna kvida vid varje förhandling i EU om flyktingkvoter. Ungerske premiärministern Victor Orbán gjorde klart att de inte ville ha muslimer i landet. Polens president Andrzej Duda klagade över Bryssels härskarfasoner och Slovakiens premiärminister Robert Fico sa att de bara tänkte ta emot kristna flyktingar. I Estland väckte bara ett par hundra kvotflyktingar starka protester och landets enda asylboende stacks i brand. Innan Orbán åkte till veckans viktiga EU-toppmöte - som främst handlade om flyktingkrisen och "Brexit" - tog han omvägen via Ryssland och Putin för att avlägga visit. Det EU som bidragit med jordbruksstöd, infrastruktur och en större handels- och arbetsmarknad, vänder man nu ryggen.

 

Även om Bryssel hade lyckats med att få alla medlemsstater att öppna sina hjärtan, skulle man förmodligen ha misslyckats med att få flyktingarna att vilja bo i några av Europas mest rasistiska länder. Sverige och Tyskland lockar inte bara i kraft av sin migrationspolitik och välordnade stat, utan också tack vare sitt förhållandevis öppna samhällsklimat.

Östeuropa har en alldeles särskild skuld i EU:s misslyckande att hantera migrationskrisen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag