Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Jag vill rikta ett stort tack till rektorn i Skurup

Mattias Liedholm, avstängd rektor på Prästamosseskolan i Skurup.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson kommenterar utvecklingen i Skurup efter slöjförbudet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Plötsligt slutade jobbmejlen att fungera. När Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, undersökte varför visade det sig att han var arbetsbefriad med lön. Enligt kommunen har det inget att göra med att Liedholm varit öppet kritisk mot slöjförbudet som kommunen klubbade i vintras. Fan tro't.

Niklas Orrenius nyhet i DN visar ännu en gång på den auktoritära fara som Sverigedemokraterna i kommunerna, inte sällan i allians med andra partier, kan utgöra. Vi har sett det i Norrköping, där stadsmuseet tog bort en artikel från en utställning om nazism efter att den polisanmälts av SD:s lokala ordförande (den sattes senare upp igen).

Vi har sett det i Hörby, där 25 kommunala chefer har sagt upp sig eller tvingats bort efter SD:s storseger 2018. När Aftonbladets Peter Kadhammar ville titta på kommunens diarium fick han en tidsgräns på 30 minuter och övervakades av två tjänstemän, vilket strider mot lagen.

Ökad spänning mellan elever och flickor som börjat bära slöja i protest.

Och i Skurup utspelas nu en historia i kölvattnet av det kommunala slöjförbudet som Sverigedemokraterna lade fram och fick igenom i december, med ivrigt stöd av Moderaterna och ett lokalt parti. Rektor Mattias Liedholm, som tidigare varit engagerad moderat själv, anser att förbudet i för- och grundskolan mot ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal” strider mot grundlagen och inte kan tillämpas.

Skol- och utbildningsförvaltningen i Skurup hade redan innan förbudet röstades igenom konstaterat att det inte gick att genomföra och beslutet ligger nu överklagat hos förvaltningsrätten.

Oavsett vad man tycker om religiös klädsel i skolan kan man redan se vilka effekter det ännu symboliska förbudet i Skurup har fått: ökad spänning mellan elever och flickor som börjat bära slöja i protest.

Avstängningen av Mattias Liedholm sänder dessutom en tydlig signal från kommunpolitikerna till tjänstemännen: Håll käften och lyd. Själv skulle jag vilja rikta ett stort tack rektorn på Prästamosseskolan, för hans integritet och respekt för lagen. Synd att hans gamla parti, Moderaterna, inte också gör det.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.