Karin Olsson

Ja, en riktig hippie som kulturminister!

Amanda Lind.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om den nya kultur, medie- och idrottsministern Amanda Lind.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | KULTURMINISTER. Det var synd att Amanda Lind, Miljöpartiets tidigare partisekreterare, började med att göra bort sig som nyutnämnd kulturminister. Dagen innan regeringsförklaringen hyllade hon på Instagram bland andra Mehmet Kaplan som "pionjär" och "hjälte" i Miljöpartiet, trots att han avgick efter att ha frotterat sig med islamister och fascister.

Tidigare har Amanda Lind gett ett skärpt och lite bistert intryck i offentligheten, långt ifrån Alice Bah Kuhnkes sprudlande charm. Bara att behålla sina mäktiga dreadlocks som toppolitiker trots hatmobbens litanior i sociala medier om "vänsterextrem limsniffar-haschrökar-husockupant-smutspunkarfrisyr" är tecken på mental styrka. Hanif Bali var efter tillkännagivandet tidigt ute och hippiestämplade henne. Det fick mig genast att känna – ja, en hippie! Det är så långt man kan komma från samtidens auktoritära högervindar.

Kommunalråd i Härnösand

Men viktigare: Lind har viss erfarenhet av kulturpolitik, bland annat som tidigare kommunalråd i Härnösand och hennes Instagram vittnar om ett genuint kulturintresse. Hon går på Norrdans, Nationalmuseum, Ice music concert hall i Luleå, rosar offentlig konst av Monika Gora, Thomas Qvarsebo, Carolina Falkholt  och Anders Åberg. Att hon på en bild hyllar nattåg genom att mysa ner i britsen med en Camilla Läckberg vittnar också om en folklig ådra i klass med Fredrik Reinfeldts.

Hennes kulturprofil verkar annars ha en slagsida mot det alternativa: lajv, rollspel och serier.

Utbildningsminister Anna Ekström

Att Socialdemokraterna än en gång släpper kulturministern till Miljöpartiet säger något om postens skakiga status i regeringsbygget. Allra helst hade jag sett en sammanslagning av utbildnings-och kulturdepartementet. Den viktigaste ministern för vårt kulturskapande är utbildningsminister Anna Ekström med ansvar för att nya generationer lär sig läsa och skriva, så att bildningsresorna ens kan börja.

Jag har liten aning om vad Amanda Lind kan åstadkomma. Men jag hoppas att hon håller Miljöpartiets väl instrumentella syn på konsten stången, så att kulturen inte tvingas bli hjälpgumma för att bekämpa allt som är dåligt, från psykisk ohälsa till brist på mångfald.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER - Alice Bah Kuhnke skriver om sina fyra år som minister: Vi har ett ansvar att göra motstånd

I tv-spelaren visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Denna gång med Magnus Utvik och Kajsa Ekis Ekman om SD och V som "ytterkantspartier".