Karin Olsson

Inte ens SVT orkar läsa böcker längre

Karin Olsson, kulturchef Expressen.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Horatius.
Magnus Utvik.
Foto: SIMON HASTEGÅRD

Ibland undrar jag om det här med läsning kommer att bli som med kalligrafi. Något som ett fåtal, särskilt skickliga och specialintresserade kommer att ägna sig åt, medan andra beundrar dem som behärskar konsten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Facebook säger att 80 procent av internet kommer att vara rörlig bild om något år. Bokbranschen vittnar i sin tur om hur den mer krävande litteraturen säljer allt mindre upplagor, medan ljudboken gör dundersuccé. Den når till och med de allra mest läsovilliga: männen. På en inredningsblogg på Metro läste jag nyligen om en annan samtida storsäljare: böcker som man inte ska läsa, utan inreda med: "Ett bra sätt att uppdatera ditt hem är att ta in några fina böcker. Lägg dem på ett bord, ställ dem i en hylla eller gör ett fint stilleben", stod det.

Bokbranschen mår alltså rätt bra, men inte läsningen. Audiofieringen av vår så länge skriftburna kultur har redan gått långt. Jag häpnade när jag en gång hörde den fina statistiken för den populära "Läsarpodden". Två teologer, däribland Expressen-medarbetaren Joel Halldorf, analyserar djupsinnigt en eller flera böcker per avsnitt. Poddpubliken är garanterat långt större än upplagorna för, säg, boken "Den okände Jesus" som togs upp nyligen. Den är utgiven på det lilla stiftelseägda, men ambitiösa förlaget Langenskiölds. Det finns uppenbarligen ett intresse för tämligen smala böcker, bara man slipper läsa dem själv.Poeternas poet Horatius

Expressens kultursida envisas, trots dystra tecken i tiden, med en gedigen litteraturbevakning. När somliga ibland skyller tidningen för att vara klickfixerad fnyser jag och undrar om de har sett vår recension av nyöversättningen av poeternas poet, Horatius, som Malte Persson skrev så insiktsfullt kring? Det är fascinerande att de stenhårt konkurrensutsatta privata tidningarna skattar värderingen av litteratur så högt, medan licensstinna SVT, som verkligen har alla möjligheter att ge mer Horatius åt folket, går i motsatt riktning. Inte ens det korta inslag som recensenterna Yukiko Duke och Magnus Utvik haft en gång i veckan i "Gomorron Sverige" ska man ha kvar när programmet relanseras i höst. Ändå har det varit den sista utposten i SVT för en samlad kritisk blick på boksäsongen. I "Babel" gör man visserligen utmärkta författarintervjuer och i "Gokväll" finns enstaka boktips, men man recenserar inte. "Kulturnyheterna" gör i sin tur bara sporadiska nedslag.


Yukiko Duke.
Foto: SVT

"Metropolitan" av Whit Stillman

Jag tänker symptomatiskt nog inte på en bok, utan filmklassikern "Metropolitan" av Whit Stillman från 1990 om ett gäng brats i New York. Audrey frågar strebern Tom vilka Jane Austen-romaner han har läst och får svaret att han inte läser fiktion: "Jag föredrar bra litteraturkritik. På så sätt får du både författarens idéer och kritikerns."

Även om en växande skara inte verkar orka läsa, så erbjuder kritiken åtminstone ett format som håller nyfikenheten, kunskapen och det litterära samtal gång. SVT:s nye kulturchef Martin Vårdstedt får gärna berätta hur hans public service ska bidra i det arbetet i framtiden.Karin Olsson är kulturchef på Expressen.