Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Horace sumpar nog hellre Nobelpriset än slutar

Horace Engdahl Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fejderna inom Svenska Akademien blir alltmer plågsamma att följa.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | AKADEMIKRISEN. Nu vill Sara Danius – trots tidigare besked om att hon lämnar sin stol – göra comeback, med det offentligt uttalade villkoret att Horace Engdahl lämnar Akademien. Vid sin sida har hon de två vilande ledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund.

Åtminstone den senare lär efter studier av Poltava till första världskriget ha viss insikt i militär strategi. Gissningsvis visste han att hovet senare skulle bekräfta att kungen anser att stadgeparagrafen om tolv närvarande ledamöter för att kunna välja in nya personer gäller. Annars vore de tre avhopparna dumdristiga i sitt bevåg att öppet kräva Engdahls avgång. Fällan de gillrade är också listig.

Engdahl kan nu "rädda" Akademien genom att träda tillbaka. Då sveper Danius, Espmark och Englund in i Börshuset igen och vips är Akademien ånyo beslutsför i arbetet att besätta stolarna. Jag har själv flera gånger skrivit om Engdahls ansvar för Forum-haveriet. I tio år var han ständig sekretare och kände väl till Expressens granskning av kulturprofilen Arnault 1997. Han och Sture Allén borde ta sitt ansvar för krisen och träda tillbaka. Men vi som står utanför, långt utanför, kan ju skrika oss hesa bäst vi vill. Det är Svenska Akademien själv som avgör.

Dagen D

I grunden har inte så mycket förändrats sedan dagen D, då Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren lämnade arbetet i Akademien på grund av sitt missnöje med att majoriteten inte ville fullfölja Danius linje i krishanteringsfrågan. De står, symboliskt sett, fortfarande på torget med sina protestplakat. Numera är det dock bara ett stort porträtt på Horace på dem.

Engdahl själv markerade hårt mot hovets tolkning av kravet på tolv ledamöter. "Akademien är en självständig och självförvaltande organisation och är varken en del av staten eller av hovet" skrev han i ett mejl till Expressen. Man kan ha synpunkter på Engdahl, och det har man, men trots allt fullföljer han sitt inträdeslöfte att stanna i Akademien till döddagar. De andra valde att lämna.

I Expressens intervjupodcast "60 minuter" 2015 berättade Engdahl för programledaren Eric Schüldt hur han ser på tillvaron: "När man alltid har utkämpat krig och strävat efter ära går den instinkten aldrig ur”. En avgörande del av Engdahls identitet verkar vila på De aderton. 

Jag tror att han hellre skulle sumpa litteraturpriset, som bara varit Akademiens angelägenhet sedan 1901, än att låta sig fjärrstyras av avhopparna och Nobelstiftelsen.

Nobelstiftelsens krav

Kanske finns det en möjlighet att majoriteten i Akademien så småningom kapitulerar och kastar ut Horace Engdahl? Det kan hända att de trots allt bryr sig om vad som sägs och skrivs om dem. Och att de vill blidka Nobelstiftelsen för att även fortsättningsvis få dela ut Nobelpriset.

Bråken i Akademien har inte saknat underhållningsvärde. En aristokrati som piskar varandra med hänsynslösa formuleringar och slåss om kungens gunst är kittlande. Men nu har hämndlystnaden och maktkampen blivit lite för påträngande, lite för smutsig och bitter. Det hela är faktiskt olustigt att beskåda.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - Danska akademiledamoten: Svenskarna borde hylla Horace 

 

LÄS MER - Karin Olsson: Vad har Horace Engdahl att säga till sitt försvar? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!