Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Hon fick decennier av otvättad byk i knät

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så slutade Sara Danius, Svenska Akademiens första kvinnliga sekreterare, efter bara två år på grund av det litterära sällskapets värsta kris sedan grundandet 1786. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | AKADEMIKRIS. Var det sorgligt? I högsta grad. Var det oväntat? Inte efter det ödesdigra mötet för en vecka sedan då hennes linje i Arnault-frågan blev nedröstad och bundsförvanterna lämnade arbetet i Akademien. Gyttjebrottningen dagarna efter det gjorde inte saken lättare.

Men problemet för Sara Danius började inte med DN:s avslöjande kring Jean-Claude Arnault och Forum, och stridigheterna om Katarina Frostensons vara eller inte vara i Akademien. Redan dessförinnan har det ryktats om spänningar på kansliet kring vad som beskrivits som Danius ibland bryska ledarstil. Andra ska ha stört sig på att hon ägnade tid och pengar på att sy upp spektakulära klänningar, som den vid Nobelfesten i höstas som hade en lång mantel i släp, vilket gjorde det opraktiskt för dem som rörde sig runtomkring henne. 

Hennes känsla för humor, som att använda sitt skånska alter ego "Gittan" på officiella möten – Akademiens motsvarighet till ”kåta Gun” – har heller inte gått hem hos alla. 

Det är mycket möjligt, till och med troligt, att blicken på Sara Danius varit mycket mer kritisk för att hon är kvinna. Jag har svårt att tro att vissa tidigare manliga ständiga sekreterare varit smidigheten själv alla gånger. Och jag har älskat Danius förening av yttre elegans och knivskarpt intellekt. Hon är en kvinna som imponerar, men inte behagar.

Men det som blev Danius fall var advokatutredningen, som inte förankrades tillräckligt bland alla ledamöter. Flera källor jag varit i kontakt med vittnar om att hon inte lade tillräckligt med tid på att få med sig alla på det för Akademien drastiska tilltaget att förlägga kontrollen över utredningen utanför de adertons krets. När sedan utredningen och rekommendationerna om polisanmälan kom var det bäddat för problem. 


LÄS MER: Sara Danius lämnar sin stol i Svenska Akademin 


Planen att göra sig av med Katarina Frostenson och följa advokatbyråns råd fungerade inte. Många i sällskapet kände fortfarande sympati för poeten vars make anklagas för systematiska sextrakasserier och prisläckor. Först efter att Sara Danius meddelat sin avgång kommer beskedet: Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien med omedelbar verkan, hon också. 

En del av problemet är att så många i Akademien har anledning till självrannsakan. Sara Danius fick decennier av otvättad byk i knät. Det var en oerhört svår, kanske omöjlig, uppgift att lösa.

Tänk om de tidigare ständiga sekreterarna Sture Allén, Horace Engdahl och Peter Englund hade tagit sitt ansvar och trätt tillbaka? De har låtit problemen pågå i alla år. I synnerhet Sture Allén bär ett tungt ansvar, som nonchalerade Expressens tydliga och alarmerande granskning 1997. Den största skammen för Akademiens kollaps nu är hans. 

Återstår gör bara att hoppas att Sara Stridsberg orkar stanna på sin post. Börshusets spillra av snille och smak behöver alla moderna krafter de kan uppbringa. 


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.