Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Helins eget tv-program ger vibbar från 1985

Jan Helin i premiäravsnittet av "Fönster mot medievärlden". Foto: SVT
"Fönster mot tv-världen" med Åke Wihlney. Foto: SVT
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Karin Olsson recenserar Jan Helins mediemagasin på SVT Play.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TV. Det doftar mycket Aftonbladet om SVT just nu. Samma vecka som "Uppdrag granskning" ska rentvå den förre Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen, startar tidningens tidigare chefredaktör Jan Helin, i dag programdirektör för nyheter och sport på SVT, ett eget medieprogram. Den första gästen är – häpp – Karin Pettersson, alldeles nyligen politisk chefredaktör på Aftonbladet som jobbat nära Helin i många år. Nu är hon public policy-chef på Schibsted, företaget som äger Aftonbladet. 

Helin berättar i ett klipp om programmets syfte och det är inte att vara granskande. Det sköts bättre i andra forum, säger han, och nämner – häpp – “Uppdrag granskning”. Ibland är det komiskt vad liten svensk medievärld är. Jag håller med om att det hade blivit lite för mycket av det goda om Helin själv skulle ha tagit sig an fallet Virtanen. Men jag vet inte om Arne Weise-rollen som mysig "värd" för ingående publicistiska samtal är helt lyckad den heller. Eller Arne Weise förresten, förebilden är väl snarare Åke Wihlney som ledde det långvariga SVT2-formatet "Fönster mot tv-världen". Helins program heter "Fönster mot medievärlden". 

Minnen från "MattssonHelin"

Jag tittar på ett av Wihlneys gamla program från 1985 på Youtube. Faktum är att häpnadsväckande lite har hänt. Då var det en man i blå kavaj som programledde, det var mycket prat och lite klipp. Idag är det nästan exakt likadant, till och med färgen på kavajen! 

Klokt nog publiceras “Fönster mot medievärlden” också som podcast, vilket väcker minnen från den gamla mediepodden "MattssonHelin", där Aftonbladets chefredaktör kamperade med Expressens.

Den rörliga bilden tillför faktiskt inte så mycket. 

Åke Wihlney i "Fönster mot tv-världen". Foto: SVT.

Saknar ett "Medierna"

Visst är det välkommet med mer mediebevakning i SVT, som dock saknar ett granskande magasin som SR:s kvalitativa “Medierna”. Helin borde faktiskt, trots sin position som hög public service-chef, kunna ställa några fler kritiska frågor för att skapa mer nerv i samtalen. Med sin långa journalistiska erfarenhet skulle han säkert klara balansen.

Hursomhelst ska Helin ha en eloge för att han vågar experimentera och gör det till synes rätt lågbudget, samt endast på SVT Play. Att produktionen inte ens klippte bort den inledande grodan när han presenterade Karin Pettersson som före detta chefredaktör för Aftonbladet är berömvärt. 

SVT kan faktiskt unna sig ibland att vara lite ruffigare, snabbare – och mer levande.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen. 

 

LÄS MER - Mattias Fyrenius: Bonnier är i ett krig med många flanker 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!