Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Göran Lambertz ger ”gubbslem” ett ansikte

Unfucked pussy kuppade Fröken Sverige-sändningen 2001.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Göran Lambertz på den famösa pressträffen i hans trädgård efter att han släppts från häktet.
Foto: LISA MATTISSON

Karin Olsson skriver om Göran Lambertz kladdmanual.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Det var då Fröken Sverige dog. Våren 2001 tog sig konstnärsduon Unfucked pussy upp på scenen i direktsändning och vecklade ut banderollen ”gubbslem”. Tävlingen hämtade sig aldrig och försvann. Tack, Joanna Rytel och Fia-Stina Sandlund, för er konstkupp! Sedan dess kopplas gubbslem till fluktande farbröder, snarare än till den gröna algen som ordet kommer ifrån. Och vi slipper tävlingar där kvinnor bedöms som avelsdjur.

Själva epitetet har kanske blivit omodernt, men det är ändå det som kommer till mig när Göran Lambertz, 71, förklarar hur han betedde sig på julafton med juriststudenten, 29-åringen som han varit ”extrapappa” åt.

”Tafsar gör jag inte, men jag kladdar”, sa Lambertz, påtagligt upprymd efter att misstankarna om våldtäkt lagts ned och han släppts på fri fot. I en intervju med Expressens Karolina Skoglund berättade han mer om sin livslånga ovana att kladda på kvinnor när han är glad i hatten. ”Jag har nog aldrig reflekterat över hur dåligt det där beteendet är. Och det är klart att det blir värre och värre ju mer gubbig man blir så att säga (skratt).”

Lambertz har haft några av vårt lands finaste ämbeten, som Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Med den typen av roller förväntas ett grundmurat omdöme och, tycker jag, ett stort mått av värdighet, även i det privata livet.

För bara en månad sedan satt Göran Lambertz i Lagrådet och tyckte till om en rad nya lagförslag.

Lite besvärad verkar faktiskt Lambertz vara av sina egna uttalanden. Igår bloggade han under rubriken ”Lördagsbetraktelser” tio punkter om hur man skiljer ”tillåtet kladd” från ”otillåtet kladd”. Det är bisarr läsning. Han målar upp ett antal scenarier, med människor i olika åldrar men med en sak gemensamt: ”båda är lite berusade”. Någon annan typ av umgänge verkar inte föresväva toppjuristen. 

Lambertz går igenom vad han anser gäller för olika kroppsdelar, som ”arm” och ”hand”. Så här låter det i den skruvade kladdmanualen:

”Han är 70 och hon 30. Båda är lite berusade. Han lägger armen om hennes axlar och pussar henne på kinden utan att hon dessförinnan visat att hon vill eller accepterar sådana närmanden. – Otillåtet kladdande.”

Plötsligt är Lambertz sträng. Nästan inget närmande tycks tillåtet. Det går inte ihop med hans öppenhjärtiga och lättsinniga beskrivningar av hur han själv betett sig under årens lopp och under kvällen som slutade i en våldtäktsanmälan.

För bara en månad sedan satt Göran Lambertz i Lagrådet och tyckte till om en rad nya lagförslag, bland annat en lagändring i föräldrabalken och en i äktenskapsbalken. Lagrådet granskar lagförslag efter anmodan från regeringen eller ett riksdagsutskott, ett förtroendeuppdrag av rang.

Det är ett mysterium att han fick sitta där efter Quick-haveriet. Men efter att han nu, bildligt talat, också klistrat gubbslem i pannan på sig själv hoppas jag att han aldrig får ge sitt juridiska utlåtande om några lagar igen, särskilt inte sådana som rör kvinnors livsvillkor.

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Det är också 20 år sedan kuppen på skönhetstävlingen, som visade samhället att unga kvinnors kroppar inte tillhör några andra än dem själva. Två feministiska milstolpar av olika slag och jag tänker fira dem båda.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


Se Expressens intervju med Göran Lambertz

Karolina Skoglund intervjuar Göran Lambertz.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=81382&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.