Karin Olsson

Försvarstal från bunkern

Foto: Stefan Söderström

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Journalistik


"Bunkermentalitet", fnyser juridikprofessor Mårten Schultz i en debattartikel på Aftonbladets sajt. Han avser de i medievärlden som har protesterat mot att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, tidigare nyhetschef Andreas Johansson och reporter Diamant Salihu åtalades och igår fälldes för det omtalade vapenköpet i Malmö. På bara några timmar lyckades Expressen få tag i ett illegalt vapen, som omedelbart överlämnades till polisen.

Mårten Schultz anser att stödet för Expressens journalistik, som uttryckts av bland annat Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och SVT:s vd Eva Hamilton, är en "oroväckande samhällstendens hur mediernas makthavare sluter sig samman och driver kampanjer i rättsliga processer".

Ja, det finns några riktigt rysliga aktuella exempel. Kampanjen för Dawit Isaak och den för Martin Schibbye och Johan Persson har fått vansinnigt mycket utrymme.

Även den åtalade mangakännaren Simon Lundström, som nu väntar på Högsta domstolens utslag i den märkliga frågan om seriefigurer kan drabbas av barnporrbrott, har blivit väl omhändertagen i medieträsket.


Skämt åsido. Nämnda fall är alla exempel på många journalisters viktiga engagemang för tryck- och yttrandefrihet. Så vad menar Mårten Schultz egentligen? Ska medierna tiga still i rättsfrågor, kanske med undantag för när det är professor Schultz själv som skriver?

Han saknar nämligen knappast tillgång till mediearenor för att sprida sin egen agenda, som brukar gå ut på att lobba för allsköns lagstiftning som kan stänga dörrar för journalistiken.

Sydsvenskans Per Svensson har uttryckt väl vad problemet med vapenåtalet är.

Enskilda journalister har ingen särställning inför lagen. Men journalistiken har en särställning i vårt samhälle, och regleras därför i grundlagen.

Speglar den insikten en "bunkermentalitet", så gärna för mig.