Foto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström
Karin Olsson

Försvarstal från bunkern

Publicerad

Journalistik

 

"Bunkermentalitet", fnyser juridikprofessor Mårten Schultz i en debattartikel på Aftonbladets sajt. Han avser de i medievärlden som har protesterat mot att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, tidigare nyhetschef Andreas Johansson och reporter Diamant Salihu åtalades och igår fälldes för det omtalade vapenköpet i Malmö. På bara några timmar lyckades Expressen få tag i ett illegalt vapen, som omedelbart överlämnades till polisen.

Mårten Schultz anser att stödet för Expressens journalistik, som uttryckts av bland annat Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och SVT:s vd Eva Hamilton, är en "oroväckande samhällstendens hur mediernas makthavare sluter sig samman och driver kampanjer i rättsliga processer".

Ja, det finns några riktigt rysliga aktuella exempel. Kampanjen för Dawit Isaak och den för Martin Schibbye och Johan Persson har fått vansinnigt mycket utrymme.

Även den åtalade mangakännaren Simon Lundström, som nu väntar på Högsta domstolens utslag i den märkliga frågan om seriefigurer kan drabbas av barnporrbrott, har blivit väl omhändertagen i medieträsket.

 

Skämt åsido. Nämnda fall är alla exempel på många journalisters viktiga engagemang för tryck- och yttrandefrihet. Så vad menar Mårten Schultz egentligen? Ska medierna tiga still i rättsfrågor, kanske med undantag för när det är professor Schultz själv som skriver?

Han saknar nämligen knappast tillgång till mediearenor för att sprida sin egen agenda, som brukar gå ut på att lobba för allsköns lagstiftning som kan stänga dörrar för journalistiken.

Sydsvenskans Per Svensson har uttryckt väl vad problemet med vapenåtalet är.

Enskilda journalister har ingen särställning inför lagen. Men journalistiken har en särställning i vårt samhälle, och regleras därför i grundlagen.

Speglar den insikten en "bunkermentalitet", så gärna för mig.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag