Karin Olsson

Finns det kvar någon i M som kan ta begrepp som bildning i sin mun utan att kräkas lite?

Publicerad

Daniel Sjölin checkade ut från det vanliga kulturlivet häromdagen. "Kommer inte att hinna gnälla på ett tag", twittrade han. Författaren och kulturjournalisten ska in i gruvan på utbildningsdepartementet som sakkunnig i frågor om ungas läsning. Visst glunkades det om den korta tjänstgöringstiden och Miljöpartiets faiblesse för mediekändisar.

Själv kände jag för att kasta mig om hans hals. Tack för att du gör något. Tack för att du som har ministerns öra orkar berätta för honom om världen där ute.

Nog ger det rådande politiska undantagstillståndet en känsla av att den svenska parlamentarismen som vi känner den är på väg att rämna. Men inom kultur- och utbildningspolitiken råder en direkt akut brist på människor med rätt handlag.

Den socialdemokratiska forskningsministern fick, lätt generad, dra tillbaka sitt beslut om att strypa resurserna till Medelhavsinstituten och svenskundervisningen i utlandet. Nu kommer nästa dråpslag, denna gång från alliansen som i en budget-revidering bestämt sig för att dra in 15 miljoner av stödet till kulturtidskrifterna, av totalt 19 miljoner. "Vår prioritering ligger inte på intellektuella vuxnas läsande", sa moderaten Per Bill (SR:s "Kulturnytt" 11/12). Däremot prioriterade man litteraturstödet till förlagen. Bills uttalande blir därmed inte bara motsägelsefullt och än mer komiskt, utan också ett slutgiltigt bevis för partiets tjockskalliga ignorans.

I ett slag raserar man förutsättningarna för kulturtidskrifterna. Hur många klarar ens utgivningen utan stödet? Tidskrifterna är en nerv som man bara kan kapa om man tycker att Sveriges intellektuella liv har råd att dräneras på innehåll och intelligens.

De 15 miljonerna till ett hundratal kulturtidskrifter av vitt skilda slag är en futtig summa, som får stora konsekvenser när den försvinner. Jämför med det ineffektiva presstödet som år efter år kostar runt en halv miljard, och främst fördelas mellan några få stora tidningskoncerner, som börsnoterade Schibsted.

Dessvärre är det inte svårt att förstå varför sådant här kan hända. Varken i alliansen eller i det rödgröna blocket finns någon betryggande återväxt av politiker med kultur- och utbildningsfrågorna som största intresse. Efter att riksdagsledamoten Mats Johansson slutade i höstas, finns det överhuvudtaget kvar någon i Moderaterna som kan ta begrepp som bildning i sin mun utan att kräkas lite?

Politikerkrisen gör att amatörer hejsan hoppsan kan skippa tidskriftsstödet, undermindera viktiga forskningsinstitut och slopa svenskundervisning i utlandet.

Det är därför jag blir glad när sådana som Daniel Sjölin vågar glänta på dörren till den där världen. Han lämnar, om än för en begränsad tid, den trygga läktare där sådana som han och jag normalt befinner oss, för att försöka göra en liten insats.

Snart är det dags att återigen börja spekulera vem som ska ansvara för kultur- och utbildningspolitiken i nästa regering. Bristen på självklara namn inom partierna är lika skriande som vid valet i höstas. Jag tror faktiskt inte ens jag kommer att orka gissa den här gången.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag