Gui Minhai. Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAIGui Minhai. Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI
Gui Minhai. Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTUtrikesminister Margot Wallström. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Kuturchef Karin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKuturchef Karin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Kuturchef Karin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson

Fängslade svensken som frigavs – och försvann

Publicerad

Kommer ni ihåg den kidnappade svenske förläggaren Gui Minhai som frigavs av Kina i höstas?

KRÖNIKA | KINA. Märkte ni att han aldrig gav någon intervju eller tackade Margot Wallström för hjälpen? Eller poserade på bild med sin dotter Angela, som sommarpratade så rörande om sin pappa.

Gui Minhai blev aldrig fri. Enligt journalisten Jojje Olsson sitter han i husarrest eller annan form av frihetsberövande, övervakad dygnet runt, utan möjlighet att lämna landet trots att han har uttryckt önskan om att göra det.

Så behandlar Kina ofta dissidenter. Släpper dem från fängelset för att hålla skenet uppe, men begränsar kraftigt deras livsvillkor. Inte sällan är de skadade, fysiskt eller psykiskt brutna av kommunistregimens vidriga behandling.

Detta har alltid varit hemskt, men i takt med landets ökade internationella ambitioner kryper det allt närmare. Fallet med Gui Minhai, som endast har svenskt medborgarskap, är inte bara en tragedi för hans familj och ett misslyckande för utrikesdepartementet. Det visar också vad Kinas inflytande i världen i förlängningen kan bära med sig.

Kinesiska Wish

Många svenskar verkar leva kvar i den gamla bilden av det stora fattiga landet som vår trogna prylverkstad. Över 100 000 paket kommer också dagligen till Sverige från kinesiska sajter som populära Wish. Men bortom de billiga mobilskalen och leksakerna pågår något som kan kännas mer diffust: politiken, kulturen, ett allt mer avancerat land med en femtedel av jordens befolkning. Alltsammans så långt borta, eller?

Kanske har planerna på den kinesiska storhamnen i Lysekil, kopplad till en affärsman med nära relation till kommunistpartiet och militären, belyst omfattningen av de kinesiska investeringarna utomlands. Det borde också öka vårt intresse för den brutala repressionen i Kina. Vi kan inte längre förtränga den som ett exotiskt problem någon helt annanstans.

När Facebook nyligen ändrade algoritmen för att prioritera ner poster från nyhetssajter, spekulerade tunga journalister och analytiker att förändringen var ett drag från Mark Zuckerberg i syfte att accepteras på den kinesiska miljardmarknaden, som han så länge försökt fjäska sig in på.

Propagandakanalen CCTV

Om den konspirationsteorin stämmer är högst oklart. Men att det kan bli en seriös fråga visar att effekter av kinesiska diktaturmetoder inte behöver vara så avlägsna som man kan tro.

Jojje Olsson skrev förra året en artikel på Expressens kultursida om den ökade kinesiska propagandan även utanför landet. Det läggs stora belopp på att köpa bilagor och helsidesannonser i västmedier. Dessutom pågår storsatsningar på statliga medier internationellt. Propagandakanalen CCTV, där Gui Minhai tvingades "erkänna" brott, sänder till exempel på en lång rad språk.

Vi skrattade åt nyheten om att det såldes massor av pirattillverkade "Make America great again"-kepsar som var "Made in China" under Donald Trumps valrörelse. Men det är vi som kommer stå med dumstruten om vi inte lär oss mer om det som nu pågår i Kina.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen. Läs fler texter av henne här

 

LÄS MER – Angela Gui: Har Göteborg glömt bort min pappa? 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag