Conchita Wurst. Foto: Henrik Hildebrandt Foto: Henrik Hildebrandt
Conchita Wurst. Foto: Henrik Hildebrandt Foto: Henrik Hildebrandt
Karin Olsson

Europas värderingar utmanas av Putin

Publicerad

KIEV. Har de europeiska intellektuella blivit provinsiella? 

Chefredaktören för New East Europe, Adam Reichardt, lyfter frågan i en blogg på Eurozine. Medan omvälvningarna 1989 väckte ett djupt engagemang, tycks man i dag inte vilja eller våga dra de långa linjerna i analysen av konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

Beskrivningen är förstås en förenkling, men i grunden sann.

Sverige är inget undantag. Jag söker i det största mediearkivet på ett 30-tal av de mest inflytelserika debattörerna, skribenterna och redaktörerna, och visst finns det strålande inlägg, men det generella resultatet är magert.

"Uppdrag granskning" är mer omdebatterat än Operation Putin. Inget ont om Göteborg och Janne Josefsson, men han håller inte Europas framtid i sin hand.

 

De intellektuellas svek ligger bakom helgens stora symposium i Kiev, "Ukraine: thinking together", som den amerikanske historikern Timothy Snyder och New Republics Leon Wieseltier har initierat. Akademiker, författare och journalister från länder som USA, Tyskland, Ukraina, Ryssland och Frankrike deltar för att visa sin solidaritet med Euromajdan, folkrörelsen i Ukraina för ett närmande till EU. Vilket i praktiken ska ses som en längtan efter grundbultar som västvärlden i sitt idealtillstånd strävar efter: yttrandefrihet, pluralism, mänskliga rättigheter, meritokrati och marknadsekonomi. Allt detta som står i skarp kontrast till Putins auktoritära och socialkonservativa Ryssland, med nedmonterad yttrandefrihet och en korrupt, oligarkisk kapitalism.

Förutom rent krassa aspekter, handlar den ryska aggressionen om värderingar, där det som uppfattas som det västeuropeiska projektet utmanas. Folkresningen i Ukraina blev både stridens utlösande faktor och dess skådeplats.

Den massiva propaganda som Ryssland nu pumpar ut, kallas av en deltagare på konferensen för ett "massförstörelsevapen". Ammunitionen är "Gayropa", ett näste för det urartade i motsats till det "anständiga" Ryssland. Conchita Wursts Eurovisionseger fick en rysk parlamentsledamot att tala om "Europas slut" och nu sägs "fascisterna" i Ukraina vilja gå samma öde till mötes.

 

Timothy Snyder skräder inte orden om det bristande intresset bland USA:s och Europas eliter, i synnerhet de vänstersinnade. "De har inte förstått Ukraina. De identifierade sig varken med Majdans syften eller dess offer", sa han under en öppen föreläsning på ett universitet i Kiev tidigare i veckan.

Nästa söndag är det parlamentsval i EU. Samma dag är det också presidentval i Ukraina. Att datumen sammanfaller kan inte vara en slump.

Jag kommer att tänka på att valdeltagandet till EU-parlamentet har sjunkit varje gång under hela unionens historia, trots att parlamentets makt ökat. Jag slås också av att höstens mest troliga regeringsbildare, Socialdemokraterna, toppar sin EU-lista med Marita Ulvskog, som fortfarande tycker att Sverige skulle ha det bättre i sin lilla nationalstatsbubbla.

Att det som är så åtråvärt för ukrainska européer, kan vara likgiltigt för så många andra. Den svagheten är EU:s allra farligaste.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag