Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

En skamlös dom mot svensken Gui Minhai

Karin Olsson om domen mot Gui Minhai.
Gui Mihai har varit frihetsberövad i fem år.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson kommenterar att Gui Minhai dömts i kinesisk domstol.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Mitt under utbrottet av Corona kommer mer skakande nyheter från Kina.

Efter lång tid av tystnad har Gui Minhai dömts av kinesisk domstol till tio års fängelse. I fem år har den svenska förläggaren, en av dem som drev den framgångsrika bokhandeln och förlagsverksamheten Causeway Bay Books i Hongkong, hållits frihetsberövad under stort hemlighetsmakeri.

Han kidnappades av agenter vid sin semesterbostad i Thailand och har paraderats tre gånger i propaganda-tv där han har tvingats till ”bekännelser” av olika slag.

Brottet påstås nu vara någon form av landsförräderi. Man hävdar också att Gui Minhai för två år sedan ansökte om att återfå sitt kinesiska medborgarskap och inte vill använda sig av möjligheten att överklaga, uppgifter att betrakta som ren manipulation.

Det är precis så här diktaturer agerar. De luddiga anklagelserna om att han har ”avslöjat statshemligheter” betyder att han ägnat sig åt litteratur om kinesiska makthavare i enlighet med den yttrandefrihet, som enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, borde vara given. 

Kina är en av undertecknarna till deklarationen vilket mest påminner om ett ondskefullt skämt. Regimen förtrycker sin miljardbefolkning, håller minoriteter i gigantiska ”omskolningsläger” och kidnappar utländska medborgare. Yttrandefriheten är bland den sämsta i världen.

De mest kontroversiella böckerna skrevs under pseudonym.

Det var fem kolleger på Causeway Bay Books som fördes till Kina samtidigt 2015. Eftersom det sågs som ett tydligt tecken på att den relativa friheten i Hongkong var under attack fick händelserna eko över världen. Gui Minhai är den enda av dem som fortfarande hålls kvar.

Grundaren av förlaget, Lam Wing-kee, som nu flytt till demokratiska Taiwan, har berättat om den mentala tortyren han utsattes för: framtvingade erkännanden i tv, evighetslånga förhör om kunderna och vem som skrivit böckerna. De mest kontroversiella utgåvorna skrevs under pseudonym.

Causeway Bay Books i Hongkong var en populär affär även bland fastlandskineser på besök. Regimkritisk litteratur på kinesiska och böcker om makthavarnas utsvävande privatliv är annars svåra att få tag på. Bokhandeln blev ett vattenhål för kineser intresserade av något annat än statspropagandan.

Lam Wing-kees bedömning är att Gui Minhai aldrig kommer att släppas ut från landet, även om han avtjänar ett fängelsestraff. Kina vill inte ha före detta fångar utomlands som kan avslöja hur illa de har behandlats. Gui Minhais öde är dessutom av stort internationellt intresse.

President Xi Jinpings uttalade mål är att återskapa Kinas ställning i världen.

Efter den dramatiska utvecklingen i Hongkong har kidnappningarna 2015 bara vuxit i symbolisk betydelse. Först tas fem förläggare och bokhandlare. Sedan kommer krav på ny lagstiftning med utlämningsavtal som ökar närheten till Kina. De massiva folkliga protesterna i Hongkong har tillfälligt bromsat utvecklingen, men kraften från Kina är stark.
Det visar inte minst den nu skamlösa domen mot Gui Minhai.
I förlängningen har detta betydelse för oss alla. President Xi Jinpings uttalade mål är att återskapa Kinas ställning i världen. Då handlar det inte bara om att investera i infrastruktur och ekonomiskt inflytande, utan också om att skaffa sig kulturell makt. 

Vi ser i de återkommande angreppen på svenska publicister hur man till och med försöker exportera sin syn på yttrandefrihet till Sverige – ett land av ”medietyranni”, som man uttryckte det i ett brev till Expressen. Det är något oerhört att Kina nu också har dömt en svensk man till tio års fängelse för att han skrivit och sålt böcker.


Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på ExpressenUPPDATERING: Uppgifterna om en planerad bok av Gui Minhai har tagits bort, då de nu har dementerats av hans dotter, Angela Gui.TV: Kidnappades av Kina – Gui döms till fängelse

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.