Ebba Busch Thor. Foto: Olle Sporrong
Ebba Busch Thor.  Foto: Olle Sporrong
Karin Olsson

En galen vecka i feminismens Sverige

Publicerad

Feministerna måste ha blivit tokiga och herregud så skönt det är. Det är nu en vecka sedan den internationella kvinnodagen, men sedan dess är det som att den aldrig vill ta slut. De goda nyheterna har kommit slag i slag den senaste tiden.

Med bara ett halvår kvar till att preskriptionstiden löper ut för misstankarna mot Julian Assange om våldtäkt och sexuellt ofredande, gav överåklagare Marianne Ny det pragmatiska beskedet att de vill förhöra honom på plats i London där han gömmer sig på Ecuadors ambassad.

Jag kom att tänka på hans öknamn på Sverige som "feminismens Saudiarabien". För fem år sedan var det hans desperata sätt att förklara varför han polisanmälts av två kvinnor under ett besök i Stockholm. Wikileaks fans världen över instämde lojalt och hetsade mot de sexualfientliga jämställdhetstalibanerna som försökte sätta käppar i hjulet för Assange.

Detta var på den tiden som visselblåsarsajten fortfarande ansågs vara journalistikens räddning och coolast på internet. Innan den gick bort sig i konspirationsteorier, rättshaverism och kontroversiella samarbeten.

Sällan har Sverige varit så i blickfånget som då. När världsmedierna ringde fick man förklara att vår rättsäkerhet enligt internationella rankingar var hög och inte anfrätt av "revolutionär feminism", ett annat av Assanges uttryck. Självklarheter fick upprepas som att kvinnornas anklagelser måste prövas enligt gängse juridiska rutiner, även när den misstänkte är en av världens mest kända män. Som tack blev jag anklagad av Wikileaks för att vara en USA-allierad Bonnierlakej.

Det verkliga Saudiarabien, som helst skulle vilja döma alla som försöker pracka på dem ett feministiskt prefix till tusen piskrapp, är sedan några dagar inte längre någon vän till Sverige. Vår utrikesminister Margot Wallström lyckades i veckan göra sig ovän med hela Arabförbundet, med många av världens värsta kvinnohatarstater. Det skamliga avtalet med Saudiarabien avslutades dessutom. Oavsett hur mycket av detta som var meningen eller berodde på diplomatisk oskicklighet, behöver vi knappast skämmas för att vi dragit tillbaka den utsträckta handen till en shariaregim med könsapartheid.

Sist men inte minst har vi också fått en blivande partiledare i 28-åriga, höggravida Ebba Busch Thor. Till och med en feminist som jag känner respekt inför utmaningen att få sitt första barn och samtidigt kicka i gång opinionssiffrorna för ett parti på dekis. Men som symbol för kvinnors och mäns rätt till lika deltagande i arbetslivet är det svårslaget. I Sverige vill till och med en av de mest konservativa och familjevurmande politikerna leva radikalfeminismen. Ironiskt nog säger det tack och lov allt om att Kristdemokraterna aldrig kommer att kunna bli ett stort parti i det här landet.

Det har varit en galen vecka. Måtte den aldrig ta slut.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag