Karin Olsson

Detta var nog Sara Danius hemliga avskedsfest

Sara Danius lämnar Börshuset efter Svenska Akademiens utdelning av sitt Nordiska pris.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Olsson.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

När Sara Danius lämnade Börshuset i Gamla stan på onsdagskvällen, efter att ha delat ut Nordiska priset - "lilla Nobelpriset" - till Agneta Pleijel, sa hon att det hade varit fantastiskt. Och tänk, jag tror att hon menade det. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | AKADEMIKRISEN. Hon möttes av långa och varma applåder i den fullsatta Stora börssalen. Även hedersgästen Agneta Pleijel markerade tydligt under sitt tal att hon uppskattade Sara Danius, och hennes fränder i denna strid: Sara Stridsberg och Per Wästberg.

Pristagaren var aftonens självklara huvudperson, men jag fick också den bestämda känslan av att detta samtidigt fungerade som Danius avskedsfest.

Många glada människor tittade på varandra på det exklusiva minglet efteråt och frågade förvånat: "Brukar du bli bjuden hit?". Det brukade de flesta inte. Danius har via sin assistent de senaste dagarna kontaktat personer som normalt inte står på gästlistan i Svenska Akademien. Det var knappast en slump att Elise Karlsson, författare och kritiker, hade bjudits in. Hon var en av de allra första som skrev om Jean-Claude Arnault på Facebook under Metoo i höstas. Aldrig trodde jag väl heller att jag i Akademisammanhang skulle få se drivna populärförfattare som Camilla Läckberg och Katarina Wennstam mingla i samma rum som mer höglitterära Athena Farrokhzad och Therese Bohman

Per Wästberg och Kristina Lugn

Det var överhuvudtaget påfallande många ur den yngre författargenerationen där, som Tone Schunnesson och Patrik Lundberg. Akademiledamöterna Per Wästberg, Tomas Riad och Kristina Lugn strosade avspänt runt. Horace Engdahl lämnade däremot huset direkt efter prisutdelningen. Ingen av "avhopparna" satte sin fot på partyt, vilket väl ingen hade förväntat sig. Och förstås syntes inte den jagade Katarina Frostenson till.

Det var som att Sara Danius med denna tillställning ville säga: titta, det var det här jag ville åstadkomma. Yngre, modernare, kvinnligare, radikalare. Danius har haft problem med sitt ledarskap, men PR-sinnet är det inget fel på.

Under minglet sa Per Wästberg till SVT att det kan bli en omröstning om förtroendet för Sara Danius på kommande akademimöte, som hålls under torsdagen. Men frågan är om inte hon förekommer en sådan förnedrande process och avgår innan. Allt talar för att en knapp majoritet vill att hon slutar. Det finns inte förutsättningar för henne att leda gruppen. Maktkampen den senaste veckan verkar inte ha ändrat positionerna alls, utan snarare ha förstärkt dem. Danius is done

Akademien från sin bästa sida

Denna kväll misstänker jag starkt att hon tog ett tyst farväl efter fem år som Akademiledamot och tre som ständig sekreterare. Och trots allt visade prisutdelningen Svenska Akademien från sin bästa sida. Kärleken till litteraturen och försvaret för konsten. Allt i en vacker skrud av tradition och kunglig glans. Snille och smak. Faktiskt. Både Agneta Pleijel och Sara Stridsberg höll de vackraste av tal om bokens betydelse. Allt verkade för en stund vara precis som det ska.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER - Horace Engdahl: Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp


Ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med Kerstin Brunnberg och Peter Fröberg-Idling om Akademins kollaps och kungens makt. Kultur-Expressen finns också som podcast.