Karin Olsson

Det värsta du kan göra – ändra dig

Kolumnisten Cissi Wallin.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN

Feministen Cissi Wallin skämdes för sitt beteende och skrev en kolumn om det i Expressen. Det borde hon inte ha gjort, åtminstone inte om hon var rädd om sitt rykte.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. I svensk offentlighet premieras det inte att ändra sig: tvärtom ses det som något suspekt. Antingen är omvändelsen inte äkta eller botgöringen stor nog. Eller så har man ändrat sig i ”fel” fråga.

Men Wallin skämdes över att hon drevat på Instagram mot enskilda män och konstnärliga uttryck. Hon skämdes för att ha varit en ledargestalt som drillade unga kvinnor att se sig själva som ”ständiga offer för förtryck”.

Krönikan slutade i en livsvisdom om att sluta hänga upp sig på skitsaker. Lägg energin på att leva livet och kämpa för de stora målen i stället, sammanfattade hon.

Det var som om någon öppnat fönstret i ett kvavt rum. Ett tecken på att den obarmhärtiga cancelkulturen kanske håller på att ebba ut. Medieprofilen Elaine Eksvärd backade på ett liknande sätt i höstas i en krönika i Damernas värld. Under pandemin orkade hon inte längre med den hon blivit 2017: ”En arg, kategorisk kvinna som på fullaste allvar tyckte att folk antingen är med mig eller emot mig”. 

Jag ska erkänna att jag klentroget lyssnade på hennes utläggningar om sitt nya jag i ”Söndagsintervjun”. På samma sätt hade jag, liksom många andra, svårt att köpa Aftonbladets förra kulturchef Åsa Linderborgs ånger av sin behandling av Benny Fredriksson i boken ”Året med 13 månader”.

Cissi Wallin har på samma sätt mötts av negativa reaktioner. I GP beskrivs hon som en ”galning” och ”professionell gaphals”, i Dagens Nyheter och Aftonbladet är hon en opportunist vars bikt ”skorrar falskt”. I Femina förlöjligas hon som en ”Alexander Bard med långbyxor”, som ”sopar framför curlingstenen som är framtida jobbuppdrag”.

Många självbiografiska böcker skulle bli potentiellt olagliga.

Cissi Wallin hade inte krupit tillräckligt mycket. Gud förbjude satte hon in sitt beteende i ett sammanhang av sociala medier-ekonomi och radikaliseringsspiraler där influencers och deras lojala publik förenas i en allt snabbare dödsdans. Det tolkades på snålast möjliga sätt som att skylla ifrån sig och lättvindigt tigga om nåd. 

Wallin kan förstås inte förvänta sig att tas emot med silkesvantar och snabb förlåtelse. Högljudda opinionsbildare får svar på tal. Det är i sin ordning. Men de unisont negativa reaktionerna avslöjar att den oförsonliga tidsandan inte bara finns bland aktivisterna i sociala medier. Den stränga blicken, felfinnandet, oförmågan att se bjälken i sitt eget öga, är snarare norm.

För jag undrar verkligen var alla dessa vidsynta människor – som självklart alltid värderat tanke- och yttrandefriheten högre än högafflarna på Instagram – höll hus i vintras när Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” blev föremål för något så ovanligt som en förundersökning av justitiekanslern. Det misstänkta brottet: att anonymt berätta om ett sexuellt övergrepp hon upplevt att hon varit med om. Många självbiografiska böcker skulle bli potentiellt olagliga om hon åtalas av statens egen advokat.

Då hade det varit läge att vädra sina fina ideal, om inte för Cissi Wallins skull, så för principens.


Karin Olsson är kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen.


Olof Lundh gästar mediepodden ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=85115&country_iso=se

Olof Lundh pratar om danska swingers, intrigerna i fotbolls-tv och Juholts misstag. Med Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind.