Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Det behövs ett tigervrål för svensk yttrandefrihet

Komikern Aron Flam och advokat Monique Wadsted i Stockholms tingsrätt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aron Flams bokomslag.
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om den juridiska utvecklingen för tryck-och yttrandefriheten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Komikern och debattören Aron Flam fick busa med ”En svensk tiger” på sitt bokomslag. Han friades i fredags från upphovsrättsbrott, efter att ha försett Bertil Almqvists klassiska symbol från beredskapsåren med ett blinkande öga och hakkors i tassen. Kissen gjorde också en Hitler-hälsning.

Domstolen anser lite förvånande att den nya bilden inte skiljer sig tillräckligt mycket från originalet, men friar med hänvisning till ”parodiundantaget”. En princip som utvecklats i domstolspraxis i nära samklang med EU-rätten. 

Glädjande, visst, men jag känner ingen större lust att ropa hurra.

En fällande dom hade varit värdig turkisk standard för satir. Högre förväntningar än så måste vi kunna ha. Jag gladde mig däremot när SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” nyligen gjorde en ”tigergenerator” med 2,4 miljarder möjliga varianter på Almqvists skapelse. Därmed utsatte sig SVT för risken att också hamna i en process. 

Morgan Johansson lär spinna belåtet.

Precis så ska sånt här trams hanteras, till skillnad från de nyhetsredaktioner som undvikit att visa teckningen eller ännu löjligare, maskerat den. Som om en uppenbar drift med Sveriges skenheliga hållning under andra världskriget vore skadlig för publiken. Uppdraget att tydligt informera om nyheten borde i det här fallet självklart ha satts främst.

Bilden av hur polisen slog till mot Aron Flams lager och hämtade runt 2000 böcker kommer också ta tid på sig att blekna. I Per T Ohlssons nyutgivna biografi ”Albert Bonnier och hans tid” skildras när polisen 1884 beslagtog August Strindbergs provokativa ”Giftas”, vilket resulterade i ett åtal för hädelse av nattvarden. Högerpressen gastade ”stinkjordsgödselpridare” om Strindberg och Albert Bonniers förlag, medan liberala Dagens Nyheter tvärtom ansåg att det var justitieministern som skämt ut Sverige genom sitt initiativ.

Teckning ur Fäderneslandet, 1884, efter att Strindberg gick segrande ur striden om ”Giftas” och polisen fick lämna tillbaka böckerna till Albert Bonniers förlag.

Inga jämförelser i övrigt, men aldrig trodde man väl att polisen än i dag skulle beslagta satiriska skildringar som bara häcklar rådande normer.

Aron Flam-fallet påminner om att yttrandefriheten inte är en given reflex. Nils Funcke gjorde för drygt ett år sedan en genomgång på Expressens kultursida av hur statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson på en lång rad punkter drivit igenom förändringar som tunnar ut Sveriges stolta tradition av en stark tryck-och yttrandefrihet. ”I stället för att rensa lagarna från historiskt slagg från 1800-talet väntar nya inskränkningar”, konstaterade Funcke.

Nyligen skrev också en rad tungviktare, däribland TU:s jurist Per Hultengård och advokaten Peter Danowsky, en allvarlig uppmaning på DN Debatt: ”Låt inte statsmakten begränsa yttrandefriheten” (1/10-20). De kritiserar tryck- och yttrandefrihetskommitténs betänkande med det dubiösa namnet ”Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten”. Ska bara det som staten anser är ”ändamålsenligt” skyddas? Undertecknarna pekar på att kommittén vill ha ett flertal undantag på det grundlagsskyddade området. 

Morgan Johansson lär spinna belåtet.

Denna oroväckande utveckling borde ha fått betydligt fler att stämma upp i ett tigervrål. Men snarare råder ett tämligen ointresserat tigande.


Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73816&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.