Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Det är för tidigt att sätta på sig blomsterkransen

Anders Tegnell ska sommarprata.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Karin Olsson om skillnaden mellan tjänstemän och kändisar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEDEBATT. Han har blommor i sitt hår. Anders Tegnell alltså. Statsepidemiologen som jag plötsligt vet så mycket om. Hans mamma dog när han var barn, han jobbar gärna i trädgården och har rosa hörlurar. Jag vet vad hans döttrar jobbar med, vilka resor i livet som danat honom, samt att han tog över sin pappas gamla tjänstebostad i Vreta kloster.
Tegnell har snabbt gått från grå eminens till nära nog världskändis.

Det är inte utan viss beundran jag har följt hans framfart. Karln har verkligen gett allt för att nå ut med viktiga budskap, till och med svarat på medborgarnas enskilda mejl. Jag känner Tegnell, ungefär som jag känner och tycker om en avlägsen släkting. Så blir det när man bjussar på sig själv hos Martin Wicklin i ”Söndagsintervjun”, hos ”Skavlan” och snart som sommarpratare.

Samtidigt, är allt det här förenligt med tjänstemannaidealet? Kan man stå iklädd blomsterkrans medan Sverige uppvisar långt högre dödstal än jämförbara länder? Medan folk fortfarande ligger och dör?

Folkhälsomyndighetens insatser är på tok för tidiga att utvärdera.

Tjänstemannen ska tjäna sitt uppdrag, vara opartisk och saklig. Rollen ställer höga krav på värdighet, på ansvar. Förvaltningens enorma makt, nästan i det tysta, är bland det första som studenterna i statsvetenskap får lära sig. Politiska beslut och direktiv är en sak, men myndigheterna formar hur det faktiskt blir för människorna.

Det brukar sällan sluta väl när tjänstemän uppför sig som något annat än vad de är. Minns Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson som sa ”Låt Anders vara Anders” och verkade tycka att självförverkligande var en del av jobbet. Minns Palmeutredningens Hans Holmér som månade mer om banden med S-eliten än beprövat polisarbete.

Det är på tok för tidigt att utvärdera Folkhälsomyndighetens insatser. Men det är ett olämpligt beslut, både av myndigheten och Sveriges Radio, att statsepidemiologen mitt under pågående kris ska beredas 90 minuter för att skriva sin historia, oemotsagd och i en personligt puttrig inramning. En tjänsteman som Tegnell är inte en kändis bland andra.

 

Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.