Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Det är extra sorgligt att just Mona Sahlin hittar på

Mona Sahlin släpper självbiografi: ”Det gjorde så fruktansvärt ont”.
Mona Sahlins nya bok ”Makt-lös”.Foto: ALBERT BONNIERS FÖRLAG
Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karin Olsson har läst Mona Sahlins nya bok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEKRÖNIKA. Jag kan förstå att Mona Sahlin inte tycker om Expressen. 

Jag kan verkligen förstå det.

Men jag kan inte förstå hur hon skriver om Expressen i nya boken ”Makt-lös”.

Bakgrunden är välkänd. Tidningens legendariska reporter Leif Brännström avslöjade kontokortsskandalen 1995, ”Toblerone-affären” som den sedan reducerades till efter Sahlins berömda försvarstal. I granskningen av hennes frekventa privata användning av regeringens kontokort hade inte ens chokladen nämnts.

Slarvet ledde till en timeout. Och planerna på att ta över som statsminister efter Ingvar Carlsson skrotades.

Många år senare var det återigen Expressens avslöjanden som skadade hennes karriär. Då som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, nystarten efter det bittra avskedet som partiledare för Socialdemokraterna.

Expressens grävreporter Michael Syrén kunde 2016 berätta att Sahlin hade skrivit flera osanna intyg om sin livvakts lön. Sahlin som planerade för ett toppjobb i New York fick då säga upp sig och gick in i en förödande depression.

Det är djupt berörande att ta del av. Alla trauman, svek och besvikelser kom tillbaka. Med en ny livsvisdom berättar hon om sin långa tid i offentligheten. Priset för att bryta ny mark som kvinnlig politiker har varit högt. Jag är verkligen imponerad av hennes mod och pionjäranda. Att hon inte vek ner sig för hoten och det grova hatet som gjorde henne ständigt rädd.

Inte ens spökskrivaren förmådde fullt ut sortera mellan relevant mediekritik och smutskastning.

Sahlin gör rätt i att äntligen berätta om rädslan, för detta är ett gift i samhällskroppen. Journalister känner situationen alltför väl. I fredags skrev ”alternativsajten” Nyheter Idag en artikel med rubriken ”Hata och hota journalister på rätt sätt – så gör du”. Det var en reaktion på att SVT:s Nike Nylander mordhotats efter en intervju med Jimmie Åkesson. Chefredaktören Chang Frick listade därför, visserligen i satirisk ton, tips på hur man skrämmer journalister utan att begå brott.

Journalister betraktas i allt högre grad även i Sverige som ”folkets fiende”. Detta är en extremism som Sahlin känner alltför väl.

Det är faktiskt extra sorgligt att det är just hon som hemfaller åt lögner när hon beskriver Expressens arbete. Boken framstår bitvis som en hämndaktion mot en specifik reporter. Michael Syrén påstås ha ”hånflinat”, jagat livvaktens cyklande barn med frågor (ett groteskt påstående) och ägna sig åt rykten. Syrén är en prisbelönt och ut i fingerspetsarna professionell reporter, känd i branschen för sin schyssta stil.

Sahlin berättar i Svenska Dagbladet att hon anlitade en medförfattare till boken eftersom hon själv inte kom längre än till ”dumma, dumma Expressen”. Men inte ens spökskrivaren förmådde fullt ut sortera mellan relevant mediekritik och smutskastning.

Under mina nu många år på Expressen har jag ofta förundrats över hur folk kan komma undan med att påstå nästan vad som helst om en kvällstidningsreporter. För det vet man ju hur de är! Förläggaren Albert Bonnier släppte också uppenbarligen igenom Sahlins förskräckande beskrivning av en namngiven journalist.

Alltför ofta är det låga krav på källkritiken när kändisar öppnar upp och vill berätta ”sin sanning”.

 

Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.

LÄS MER: David Baas intervjuar Mona Sahlin – ”Ni har haft er berättelse, nu berättar jag” 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73236&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

 

Tidigare S-toppen i stor intervju: • De osanna intygen • Livvakten • Depressionen.