Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Det är en skamsen akademi som talar

Stortorget i Gamla Stan utanför Svenska Akademien. Foto: ÅKE ERICSON / IBL / IBL BILDBYRÅ
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

 Så kom det till slut, det omtalade pressmeddelandet från Svenska Akademien. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | AKADEMIKRISEN. Det skulle ha skickats ut redan efter mötet för två veckor sedan då Sara Danius och hennes förtrogna förlorade omröstningen om huruvida Katarina Frostenson, gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, skulle få vara kvar i Akademien alternativt få begränsade befogenheter. 

Det fanns också diametralt olika åsikter kring om man skulle polisanmäla de ekonomiska oegentligheter på parets gemensamma kulturklubb Forum som framkommit i advokatutredningen.

Danius fick lämna som ständig sekreterare på mötet veckan efter, eftersom majoriteten inte hade förtroende för hennes sätt att leda arbetet. Sedan knöt tusentals kvinnor – och mindre överlagt även kulturministern – knytblusen i protest.

Hur mycket som har skrivits om i pressmeddelandet de senaste skandaldagarna kommer vi troligtvis aldrig att få veta. Men gissningsvis är det mycket. 

Det är en lång text, som andas en stukad Akademi. Man talar om en allvarlig kris och undergrävt förtroende. Man erkänner också utan omsvep att litteraturprisets anseende har tagit stor skada.

 

LÄS MER – Horace Engdahl: Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp

Ledamot Sture Allén

Det som förvånar och gläder mig är hur tydligt Svenska Akademien beklagar att man lade brevet från kvinnan som slog larm för 20 år sedan åt sidan. Det var också det brev som Expressens granskning av Arnault och Forum 1997 utgick ifrån. Ledamot Sture Allén, som då var ständig sekreterare, har tidigare sagt att brevet framstod som mindre viktigt och att granskningen var vag och flyktig. Han kan rimligtvis inte vara nöjd med att Svenska Akademien som institution nu säger att man begick ett misstag och missade möjligheten att stoppa utbetalningarna till Forum. 

Att man skulle erkänna jäv i bidragen till kulturklubben, beklaga läckor kring Nobelpriset och förneka kännedom om eventuellt kriminella sexuella övergrepp, som beskrivits i Dagens Nyheters reportage i höstas, var däremot väntat.

Den största skrällen i pressmeddelandet är nyheten om att advokatutredningen ska överlämnas till "rättsvårdade myndigheter". Detta är en rejäl kursändring från vad majoriteten i Akademien tidigare har önskat. 

Man påtalar också att ett framtida förändringsarbete kommer att ske "i en nära dialog med det omgivande samhället", vilket står i strid med den traditionella retoriken om Svenska Akademiens särart. 

Peter Englund och Kjell Espmark

Det finns helt säkert ledamöter, i synnerhet Sture Allén och Horace Engdahl, som inte är nöjda med alla formuleringar och beskrivna åtgärder i pressmeddelandet. Frågan är också om det är tillräckligt skarpt för att Peter Englund och Kjell Espmark ska kunna tänka sig att återvända till De Adertons krets. 

 

LÄS MER – Karin Olsson: Danius drängar är själva inga helgon 

 

Men texten visar att det finns en krisinsikt och vilja till ödmjukhet. Frågan är bara om mottagarna litar på att den är allvarligt menad.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.