Karin Olsson

Bokmässans misstag öppnar för martyrskap

Bokmässans ändrade linje urholkar förtroendet.
Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

När Svensk Bokhandel i veckan avslöjade att Nya Tider hade bokat en monter på Bokmässan i Göteborg uppstod en rättmätig debatt.

Deltagare hoppade av i protest och många oroade sig för säkerheten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Även om dårfinkar och dönickar alltid haft sin plats i mässans mer avlägsna hörn, sticker det ut med en högerextrem tidning med tillhörande förlag. Kommunistmys med "Lenins barnhörna" och knäppa konspirationsteoretiker ingår däremot i inventarierna.

Vd Maria Källsson menade att det inte var något svårt beslut att släppa in Nya Tider. Årets tema är yttrandefrihet och man vill som vanligt ha högt i tak. Dessutom har mässan upplysta besökare som kan bjuda intellektuellt motstånd, resonerade hon.

Bokmässans syn på yttrandefrihet

Bokmässan har aldrig haft någon beröringsskräck med obehagliga typer. Förra året lät man till och med representanter för Ungerns kulturfientliga regim pråla på första parkett. För tre år sedan var också Sverigedemokraterna där för att göra reklam för Jimmie Åkessons bok "Satis polito". Då besökte mässans grundare, Bertil Falck, montern för att hälsa partiledaren välkommen.

Bokmässans fundamentalistiska syn på yttrandefrihet är värd respekt. Det är så lätt att säga att man ska ha nolltolerans mot antidemokratiska och rasistiska element, men hur säkrar man att ingen bok eller utställare har fel åsikter? Ska till exempel Nikanor Teratologens kultklassiker få säljas, trots misstankarna om att författaren drivit nazistiska konton på Flashback?

Bokmässan satte ribban så högt man kunde: vid lagen.

Men när Maria Källsson sent i fredags plötsligt ändrade sig och portade Nya Tider schabblade de bort sin linje. Det är knappast något hot mot yttrandefriheten att nekas plats på Bokmässan. Fast var det verkligen nödvändigt att ge ynkryggarna njutningen att få kvida om censur? De hade ju ändå dränkts i mullret av det kraftfulla humanistiska samtalet på mässan. Förmodligen hade det också arrangerats en manifestation mot deras närvaro.

Bokmässan skänkte martyrstatus

Det är egentligen fascinerande att högerextrema och högerpopulister ens vill åka dit. Stället är smockat av "batikhäxor" och "böglobby", "kulturmarxister" och "judelakejer", människor som de hatar över allt annat. Eller ja, inte mer än "kulturberikare", men muslimer finns det tyvärr rätt ont om i svenska litteraturkretsar.

Nya Tider lät rentav malliga över sin närvaro: "För första gången kommer alternativ media att vara representerad på detta prestigefyllda evenemang". Lika stolta var Sverigedemokraterna 2013: "Ett steg in i de finkulturella salongerna" bloggade de och efterlyste "intellektuella och/eller trevliga och pålästa sverigedemokrater" som ville hjälpa till i montern.

Tydligen finns det ändå något eftersträvansvärt i det så kallade etablissemanget. Bokmässan i år kunde ha blivit ett tillfälle att i den fysiska verkligheten faktiskt få se hur få och futtiga hatarna är. Och hur många vi andra är.

Så beklagar, Bokmässan! Ni lyckades ge de högerextrema propagandisterna största möjliga uppmärksamhet och martyrstatus.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.