Bokmässans ändrade linje urholkar förtroendet. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Bokmässans ändrade linje urholkar förtroendet. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Karin Olsson

Bokmässans misstag öppnar för martyrskap

Publicerad

När Svensk Bokhandel i veckan avslöjade att Nya Tider hade bokat en monter på Bokmässan i Göteborg uppstod en rättmätig debatt.

Deltagare hoppade av i protest och många oroade sig för säkerheten.

Även om dårfinkar och dönickar alltid haft sin plats i mässans mer avlägsna hörn, sticker det ut med en högerextrem tidning med tillhörande förlag. Kommunistmys med "Lenins barnhörna" och knäppa konspirationsteoretiker ingår däremot i inventarierna.

Vd Maria Källsson menade att det inte var något svårt beslut att släppa in Nya Tider. Årets tema är yttrandefrihet och man vill som vanligt ha högt i tak. Dessutom har mässan upplysta besökare som kan bjuda intellektuellt motstånd, resonerade hon.

Bokmässans syn på yttrandefrihet

Bokmässan har aldrig haft någon beröringsskräck med obehagliga typer. Förra året lät man till och med representanter för Ungerns kulturfientliga regim pråla på första parkett. För tre år sedan var också Sverigedemokraterna där för att göra reklam för Jimmie Åkessons bok "Satis polito". Då besökte mässans grundare, Bertil Falck, montern för att hälsa partiledaren välkommen.

Bokmässans fundamentalistiska syn på yttrandefrihet är värd respekt. Det är så lätt att säga att man ska ha nolltolerans mot antidemokratiska och rasistiska element, men hur säkrar man att ingen bok eller utställare har fel åsikter? Ska till exempel Nikanor Teratologens kultklassiker få säljas, trots misstankarna om att författaren drivit nazistiska konton på Flashback?

Bokmässan satte ribban så högt man kunde: vid lagen.

Men när Maria Källsson sent i fredags plötsligt ändrade sig och portade Nya Tider schabblade de bort sin linje. Det är knappast något hot mot yttrandefriheten att nekas plats på Bokmässan. Fast var det verkligen nödvändigt att ge ynkryggarna njutningen att få kvida om censur? De hade ju ändå dränkts i mullret av det kraftfulla humanistiska samtalet på mässan. Förmodligen hade det också arrangerats en manifestation mot deras närvaro.

Bokmässan skänkte martyrstatus

Det är egentligen fascinerande att högerextrema och högerpopulister ens vill åka dit. Stället är smockat av "batikhäxor" och "böglobby", "kulturmarxister" och "judelakejer", människor som de hatar över allt annat. Eller ja, inte mer än "kulturberikare", men muslimer finns det tyvärr rätt ont om i svenska litteraturkretsar.

Nya Tider lät rentav malliga över sin närvaro: "För första gången kommer alternativ media att vara representerad på detta prestigefyllda evenemang". Lika stolta var Sverigedemokraterna 2013: "Ett steg in i de finkulturella salongerna" bloggade de och efterlyste "intellektuella och/eller trevliga och pålästa sverigedemokrater" som ville hjälpa till i montern.

Tydligen finns det ändå något eftersträvansvärt i det så kallade etablissemanget. Bokmässan i år kunde ha blivit ett tillfälle att i den fysiska verkligheten faktiskt få se hur få och futtiga hatarna är. Och hur många vi andra är.

Så beklagar, Bokmässan! Ni lyckades ge de högerextrema propagandisterna största möjliga uppmärksamhet och martyrstatus.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag