Karin Olsson

Bojkottarna kommer att gå segrande ur striden

Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Bokmässan 2017.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Saken är klar. Bojkottarna av Bokmässan kommer att ”vinna”. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BOKMÄSSAN | DEBATT. Runt 20 procent färre besökare i år ger en intäktsförlust i mångmiljonklassen. Nazistdemonstrationen i närheten av mässan skrämde bort besökarna på lördagen, och först på söndagen tycktes bokälskarna strömma till precis som vanligt.

Men flera förlag, särskilt de mindre, har uttryckt missnöje över trög bokförsäljning under hela mässan och publiken framstod också mer grånad än vanligt. De unga litteraturintresserade verkade hellre hänga på de alternativa arrangemangen.

Principer i all ära, men erst kommt das Fressen, dann die Moral. Det hade inte blivit Brechts mest kända citat om det inte hade en bäring på verkligheten. Bokmässan vet hur man räknar.


Högerextrema Nya Tider

Efter den inledande röran med högerextrema Nya Tiders närvaro 2016 gjorde Bokmässan ett grundligt principiellt jobb. Man förankrade sin linje hos de stora utländska mässorna och slog fast en liberal hållning om ett så öppet mässgolv som möjligt. Det skulle förbli den brokiga plats som det alltid har varit.

Nu vet vi resultatet. Tre konkurrerande mindre mässor samtidigt i Göteborg. För vissa förlag, som Natur & Kultur som donerade 200 000 kronor till en av dem, har detta inneburit ytterligare kostnader. Fem akademiledamöter, inklusive Peter Englund och Sara Stridsberg, bojkottade liksom 200 andra författare, även om den stora majoriteten av dem inte var bokaktuella eller inbjudna till mässans seminarier.

Att Göteborgs stora författare, Johannes Anyuru, uteblev i protest hade en stor symbolisk betydelse.


LÄS MER: Dramatikern Gertrud Larsson svarar Alice Teodorescu 

Maria Källsson får ta smällen

Jag vågar mig därför på att göra en prognos. Vd Maria Källsson som kraftfullt och lojalt har verkställt styrelsens frihetliga linje kommer att hitta ett annat spännande jobb under året och, med viss lättnad, gå vidare. Gör hon inte det på eget initiativ kommer hon att erbjudas en attraktiv uppgörelse.

Någon måste ju styrelsen inofficiellt ha att skylla på om man nu ska ändra sig. En annan vd gör sedan en nystart som ska locka tillbaka de unga och radikala.

Jag kan förstås ha helt fel.

Men efter många samtal denna mässa blir jag alltmer övertygad om att Göteborgs bokfestival sakta men säkert kommer att tyna bort om man inte lockar tillbaka bojkottarna. Och det är nu eller aldrig. Om det innebär att man går från det nya öknamnet "nazistmässan" till "pk-mässan" tror jag att man tycker att det är ett billigt pris. Det går i längden inte att ha en Bokmässa som i det offentliga samtalet handlar om något annat än litteratur.


LÄS MER - Karin Olsson: Triumfen blev inte nazisternas - den blev vår

Dags för åsiktspolis

En ny linje kräver ett aktivt redaktörskap – eller åsiktspolis om man så vill – för montergolvet. Inte bara Nya Tider måste portas, utan också den icke rumsrena vänstern och andra dårfinkar. Annars hamnar man bara i en ny debatt om dubbelmoral. Leninhörnan, hejdå!

Jag vill inte säga grattis till bojkottarna. Jag bara konstaterar att de sannolikt kommer att få sin vilja igenom. Det är dystert att en så perifer tidning som Nya Tider, med ett marginellt inflytande i den nationella rörelsen, kunde åstadkomma detta.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.