Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Barbara Bergström fick syn på sig själv i DN

Karin Olsson kommenterar stormen mot Björn af Kleens DN-reportage.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEKOMMENTAR. Kanske är det för att vi i Sverige är ovana vid stilistiskt drivna reportrar som ilskan i den tjattrande klassen till höger mot DN:s Björn af Kleen nu är så stor. Han anklagas för att gå vänsterns ärenden i sitt reportage om friskolevärldens Bonnie och Clyde (alla som kan läsa förstår att jag inte härmed anklagar paret Bergström för kriminalitet).

Jag känner, eller kanske snarare kände, af Kleen och hans ärende är inget annat än textens. Det kan vara nog så brutalt. Efter en dag med af Kleen vet han mer om en själv än ens (eventuella) psykolog. Intervjupersonens charader, later och livslögner kommer ligga i öppen dager. Kanske är det första gången man får syn på sig själv. Och chockeras över det man upptäcker.

Det är kongenialt att Johan Hakelius är en av dem som kritiserar af Kleen. De har något gemensamt och i Sverige tyvärr ovanligt. Alla deras texter bär på ett löfte om underhållning, i ordets bästa mening. Att skriva så kräver en sällsynt iakttagelseförmåga och precis stilistik. Ibland krävs också en sälta som hindrar en från att se världen med alltför stor välvilja. Så kommer man också närmare sanningen. I den genren är både Hakelius och af Kleen mästare. 

Artikeln kommer snart vara glömd; tidningen planerar redan för nästa helgs snackis.

Jag vet heller inte om miljardären Barbara Bergström framstår som så osympatisk i reportaget. Snarare färgstark, festlig, skamlöst fri. Säkert ungefär som i verkligheten. 

Hånet som piskats upp mot henne i sociala medier kan omöjligen reportern lastas för och är förstås en marginell företeelse. Twitter har mycket litet med något slags verklighet att göra. Men försöken att brännmärka af Kleen från politiskt håll är osmakliga. 

Det lustigaste i denna historia är att det intervjuade paret kunde läsa hela reportaget i förväg och komma med invändningar. Vilket de också gjorde, enligt chefredaktör Peter Wolodarski. DN ska ha tillmötesgått dem på flera punkter.

Det krävdes alltså de roade och förfärade läsarreaktionerna för att Barbara och Hans Bergström skulle inse hur frifräsande skolkapitalister uppfattas av en klar majoritet av svenskarna i dag. Inte undra på att det känns jobbigt.

Artikeln kommer snart vara glömd; tidningen planerar redan för nästa helgs snackis. Medan den svenska skolan snurrar vidare i sin karusell av marknadslogik, deklasserade lärare och luftiga läroplaner.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

https://embed.radioplay.io?id=101238&country_iso=se

Expressens mediepodd med kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Varje vecka med aktuella snackisar och gäster.