Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Attackerna mot reportrar visar på USA:s demokratiska förfall

Dramatisk scen från ett upplopp i Atlanta.
Foto: AA/ABACA / STELLA PICTURES
Fotografen Linda Tirado träffades i ögat.
Foto: Twitter/Linda Tirado.

Karin Olsson om våldet mot journalister i USA.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEKRÖNIKA. Fotografen Linda Tirado förlorade sitt ena öga. Tre CNN-journalister greps i direktsändning. Vice-journalisten Michael Adams kastades ned på marken och dränktes i pepparspray.

Detta är bara tre exempel från de senaste dagarnas protester och upplopp i spåren av George Floyds död. Tv-team har beskjutits med pepparspraykulor och Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg sköts med en gummikula i höften. 

Amerikanska medier skriver om ett 20-tal allvarliga incidenter i helgen, där reportrar har attackerats, gripits eller blivit siktade på. Vissa av händelserna har inträffat vid fredliga demonstrationer, långt från tumultet vid upploppen.

https://twitter.com/KillerMartinis/status/1266618525600399361

Vi måste nog inse: ska man rapportera från USA i dag, världens ledande demokratiska nation, bör man numera ta in i kalkylen att en del av poliskåren kan vara fientligt sinnad.

Detta är något oerhört.

Rasismen mot svarta män, polisbrutaliteten och de extrema klasskillnaderna har djupa rötter i landet. Våldet och frustrationen går långt tillbaka. Men att journalister nu tycks ha blivit en måltavla för vissa poliser överraskade även amerikanska medier. Så här brukar det se ut i Turkiet, inte i ett land med en stolt tradition av press-och yttrandefrihet.

Att minska konfliktnivån i det amerikanska samhället kräver i grunden en social upprustning av stora mått.

Kanske är det en konsekvens av president Trump som utsett ”liberala medier” till sin huvudfiende och stämplat ”fake news” på all rapportering han ogillar. Bara 15 procent av republikanska väljare litar på medier och journalister. En del amerikanska mediehus har också frestats att hoppa på tåget i kulturkriget och låtit sin bevakning politiseras, med ännu lägre förtroende som följd. 

Polariseringen i USA mellan höger och vänster, fattiga och rika, håller på att fräta ner de tillgångar som en demokrati behöver för att kunna fungera: tillit, en någorlunda gemensam världsbild och ett grundläggande förtroende för institutioner, som myndigheter och medier. 

https://twitter.com/LaurenWAVE3TV/status/1266553356333522955

Attackerna mot journalister är bara ett av många tecken på USA:s förfall. Men det är ett ovanligt tydligt och snabbt förlopp. Frågan är vad som är vägen framåt.

Twitter har den senaste tiden börjat varningsflagga och faktachecka presidentens tweets, vilket några tycker är en välkommen markering medan andra menar att det bara ger Trump mer ammunition. 

Nog är det ett steg i rätt riktning att sociala medier som matar sina algoritmer med värderingar erkänner att de agerar bortom neutrala informationsstrukturer som posten och telefonväxlar. Men jag är tveksam till att kommissarier i trådarna, med rätt att skilja mellan sant och falskt, kommer leda till något gott. 

Att minska konfliktnivån i det amerikanska samhället kräver i grunden en social upprustning av stora mått. 

https://twitter.com/astroehlein/status/1267354825773154307

Men medierna kan också reflektera över sin roll i ett USA på dekis. I ”Hillary”, en omtalad dokumentärserie som nu finns tillgänglig på SVT Play, ser man hur presidentvalskampanjen kom att präglas av Rysslands agenda och Trumps skamlösa retorik. Här räckte inte journalistikens vanliga verktyg och logik.

Jag gruvar mig för hur det ska bli i det kommande presidentvalet, om journalisterna inte ens ska kunna känna sig grundmurat trygga med att polisen stöttar deras viktiga uppdrag.


Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.