Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Arnault minns inte mycket – nästan inget

Jean-Claude Arnault anländer Stockholms tingsrätt. Foto: CARL CATO/TT

Karin Olsson om den första rättegångsdagen mot Jean-Claude Arnault.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | KULTURPROFILEN. Han kommer ensam och skyndar förbi medierna som samlats utanför Rådhuset i Stockholm. En elegant vitrandig halsduk till den mörka kavajen. Jean-Claude Arnault, kulturprofilen, står åtalad för två våldtäkter som ska ha skett 2011, och som han bestämt nekar till.
I övrigt minns han inte mycket, av förundersökningen att döma.
Var de på Riche tillsammans? "Han minns inte." Har hon varit i hans bostad? "Han minns inte." Har de haft vaginalt samlag? "Förmodligen." 

Av alla historier kring denne man, vilka Expressen rapporterade om redan 1997 och DN för ett år sedan, är det bara den här som har nått rättegångssalen. Målsägande är en av de 18 kvinnor som tog bladet från munnen i morgontidningen under metoo-hösten. Efteråt, när hon kände att Arnaults maktbas var borta, vågade hon också polisanmäla. 

En av hennes psykoanalytiker beskriver henne som en "kapabel, stark och intellektuell person". När hon hade berättat för honom om de upplevda övergreppen kände han sig förvånad över att hon hamnat i en sådan situation, vittnar han i polisförhören.

"Slem fransos"

Förundersökningen ger också en bild av Arnaults "vivörliv". Han virvlar runt i Stockholms kulturliv, med kvinnor, alkohol och den glans som närheten till Akademien skänker. När han beställer taxi gör han det på kulturklubben Forums konto under namnet "Arnold". Han bjuder generöst in kvinnor till Akademiens våning i Paris. 

Mycket talar för att Arnault kommer att frias. Det är nästan alltid svårt med bevisen i sexualbrottsmål, särskilt när förundersökningen skett så långt efteråt. 

En del surrar dock om att det kommer bli annorlunda den här gången. Detta för att Arnault inte är en "riktig svensk", ingen Timell som är grabben hela dan. Det anses lättare att fälla en utlänning, en slem fransos som man kan låta bära hundhuvudet för metoo. Fan tro't.

Det är en fin höstdag när kulturprofilen hastar uppför trappan till tingsrätten. Jag kommenterar utanför i Expressen TV och tänker att utfallet kanske inte är så avgörande ändå. Det viktigaste är att metoo gett kvinnor självförtroende att hävda sin integritet.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Det är dags att låta Akademien få en smula ro