Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Är det nu vårt Europa sjunker?

Markusplatsen i Venedig.Foto: ANDREA MEROLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om ett Europa på dekis.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | EUROPA. Att vackra Venedig, byggd på pålar i några lerbankar, sakta sjunker likt Atlantis är en gammal nyhet. Men bilderna från staden i slutet av oktober med turister som vadar på Markusplatsen med vatten upp till låren och rullväskan på huvudet kablades ut över världen. Även om man jämt och ständigt hanterar översvämningar i Venedig hade tidvattnet inte varit så högt på tio år.

Dagen efter monstervågen promenerade jag in på torget, nyfiken på förödelsen. Solen sken och det såg ut precis ut som på vykorten. Det som igår var kaos och stora rubriker, var nu business as usual. Det extrema har blivit vardag.

När tidvattnet återigen var på väg drog servitörerna rutinerat på sig vadarstövlarna. Vanliga gummistövlar räcker inte långt när klimatförändringarna har höjt vattennivåerna. Jättelika slussportar vid de tre inloppen från Venediglagunen, projektet Mose, har kostat multum och ska hindra vattnet från att dränka gränderna, men fungerar inte som planerat. Dessutom har slussarna börjat rosta efter bara några år och bygget är – förstås – drabbat av korruption.

EU:s budgetregler

I veckan kom också larmen om att Italien vägrar rätta sig efter EU:s budgetregler, trots att dess lånefinansierade korthus till ekonomi spås utlösa nästa finanskris. Håll ögonen på Italien, varnar experterna. Det lär bli långt värre när eurozonens tredje största ekonomi kollapsar än när lilla Grekland gick bankrutt.

En mer symbolisk bild av ett åldrande, stelnat Europa är svår att hitta än nolltillväxtens Italien. För att landets politiker ska uppfylla sina ohållbara vallöften om sänkt pensionsålder och mer offentlig välfärd, måste de nonchalera EU. En union som Storbritannien samtidigt under svåra våndor försöker koppla loss sig ifrån.

Kontinental riksdag

Men de oroande rapporterna från Europa hörs knappt under följetongen om Sveriges mest besvärliga regeringsbildning i modern tid. Vårt eget populistpartis ökade inflytande har skapat ett politiskt dödläge i över två månader. Plötsligt känns till och med vår egen riksdag kontinental.

Cindy Sherman, Utan titel #578, 2016 (beskuren).Foto: Punta della Dogana

Jag besöker Punta della Dogana, ett högklassigt museum för modern konst i Venedig. Höstens utställning "Dancing with myself" samlar några av 1900-talets främsta konstnärers lek med självporträtt och identitet, som Gilbert & George, Cindy Sherman och Maurizio Cattelan. Närmare 150 konstverk med ett slags selfie-tema. Det framstår nästan som ett monument över västvärldens postmoderna dekadens.
Medan staden är på väg ner i dyn och Europas politiska liv slits isär av gapiga populister är vi fullt upptagna av oss själva. Istället för gemenskap och samarbete för en bättre framtid – en individualistisk maximalism.

Jag är lika skyldig som alla andra. Jag tog flyget till Venedig med tanken: bäst att åka dit innan staden helt ligger under vatten. En större cynism är svår att tänka sig.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER – Karin Olsson: Åkesson har rätt, Sverige har extremt