Bob Dylan. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBob Dylan. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bob Dylan. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kazuo Ishiguro. Foto: ALESSANDRO FUCARINI / AP TT NYHETSBYRÅNKazuo Ishiguro. Foto: ALESSANDRO FUCARINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kazuo Ishiguro. Foto: ALESSANDRO FUCARINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson

Äntligen - litteraturpriset går till en riktig författare

Publicerad

Dylan-året är över!

NOBELPRISET | KOMMENTAR. Det var helt tyst i Börssalen efter tillkännagivandet att Kazuo Ishiguro tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Akademien hade överraskat – igen.

I år hade många, inklusive jag, snarare förväntat sig ett pris till ett postkolonialt författarskap, som amerikanska Jamaica Kincaid eller kenyanske Ngũgĩ wa Thiong'o. Endast fyra författare födda på den afrikanska kontinenten har fått priset. Och endast 14 kvinnor mot 114 män.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Bojkottarna vinner striden om Bokmässan 

"Återstoden av dagen"

Det blev i stället en relativt lättillgänglig – manlig – engelsk romanförfattare, med japanskt påbrå. Den som inte har läst Ishiguro har i alla fall sett filmatiseringen av "Återstoden av dagen". Ovanligt många av Nobelpris-böckerna som ges bort i julklapp kommer sannolikt att faktiskt bli lästa i år.

Akademien lär dock få kritik för sin eurocentrism. Finns det ingen litteratur bortom väst? Själv andas jag däremot ut över att Dylan-året är över. Möjligen är det en lågt ställd förväntan: men Kazuo Ishiguro skriver böcker! 

Nobelpriset är återigen en tilldragelse som kommer att få världen att upptäcka, eller återupptäcka, författarskap.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen. Läs fler texter av henne här. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag