Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Amerikanska medier är en av valets vinnare

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Karin Olsson om de amerikanska medierna efter Joe Bidens valvinst.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEKRÖNIKA. Tack och lov finns det inte någon stark public service i USA. Åtminstone just nu hade det kunnat vara förödande. Till skillnad från auktoritära ledare i Östeuropa har Donald Trump inte på så sätt kunnat ta kontroll över dominerande nyhetsförmedling.
Däremot plågas USA av sin polariserade mediesituation, där även stora aktörer delvis låter sig politiseras, vissa mer än andra. Presidentvalet var något av ett eldprov. Och de klarade det.

När ledaren för världens mäktigaste land började överge demokratins spelregler bjöd de fria medierna motstånd. CNN, partner till Expressen, har gjort närmast hypnotiskt professionella valsändningar. Nyhetsprofilen Anderson Cooper kunde dock inte låta bli att visa sitt äckel för Trump när han beskrev honom som en ”överviktig sköldpadda som hamnat på rygg, bländas av solen och inser att hans tid är över.”

Men till och med Fox News visade på integritet. När de först av alla utropade Joe Biden som vinnare i viktiga Arizona protesterade, enligt flera amerikanska medier, Trumps svärson Jared Kushner och även presidenten, hos självaste Rupert Murdoch. Mediemogulen som inte brukar tveka att använda sitt imperium till politiska kampanjer avfärdade dem.

Fox rapporterade i huvudsak rösträkningen med respekt för processen. Viktiga profiler markerade återkommande mot grundlösa påståenden om röstfusk. Journalisten Gabriel Sherman som skrivit ”The loudest voice in the room” – boken som dramatiserats i hyllade tv-serien om Fox News – twittrade att tv-kanalen nu diskret tassar bort från Trump, ungefär som man gör när någon har ”pruttat på en fest”.

Även om det in i det sista fanns profiler som backade upp presidentens allt mer bisarra agerande, var kursen klar: Fox tänkte inte hjälpa presidenten att demontera demokratin.

När jag för drygt fyra år sedan befann mig på en utbildning på CNN:s huvudredaktion i Atlanta, Georgia, trodde få att Trump skulle vinna över Clinton. Sedan dess har de amerikanska medierna kämpat med bevakningen. Dokusåpa-presidenten var onekligen good for business: polarisering väcker publikens engagemang och motivation att betala för prenumerationer. Men att bevaka en ledare som ljuger ohämmat, attackerar medierna och bygger alternativa verklighetsbilder, utmanar journalistiken till max. 

Den extrema situationen nådde kanske sin peak när presidenten under natten till fredagen höll presskonferens och utmålade valet som riggat. MSNBC, ABC och NBC pausade den historiska sändningen, då de inte ville sprida lögnerna okommenterat.

De stora plattformarna i sociala medier visar idag också vissa tecken på att vilja ta redaktörsansvar. Twitter gick längst, som flaggade ett stort antal av Trumps tweets med vilseledande uppgifter om valet.

Med Joe Biden i Vita huset väntar förhoppningsvis en tid för eftertanke. Vansinneskarusellen med Trump kommer snart att sluta snurra och medierna måste hitta tillbaka till balansen. Om inte också de tar ansvar för att läka landet riskerar USA snart att få en ny farlig president.

 

Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.