Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Katastrofen tvingade teflon-Kent att vika sig

SD-politikern Kent Ekeroth.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Karin Olsson om flygplanskatastrofen och Kent Ekeroth.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Vi hade knappt hunnit summera 10-talet, innan 20-talet visade vad det går för. I ett nervigt politiskt läge skjuter Iran ner ett ukrainskt Boeingplan och 176 oskyldiga människor dör, varav 17 hemmahörande i Sverige.

Många av våra omkomna hade bakgrund i Iran och Afghanistan.

Katastrofen visar en gång för alla att invandrarlandet Sverige är en del av världen. Och de allra flesta svenskar kände bestörtning och empati med de drabbade. Vi har med tårar i ögonen läst om människorna som dog:

Vännerna Mehdi och Mahdi, 20 år, som extraknäckte i äldrevården för att ha råd med resan, det nyförlovade unga paret Hossain och Rahimeh, gymnasieläraren Mitra, 46, en hel barnfamilj från Åkersberga med pappan, en 40-årig ingenjör och hans 37-åriga fru och deras två söner, nio och sju år gamla.

Jag har svårt att tro att Ekeroth kommit till denna slutsats själv.

Till och med SD-politikern Kent Ekeroth, nyss ett av partiets toppnamn, tvingades i går efter dagar av hårdnackat försvar be om ursäkt för sin hånflabbande tweet om att två av de ensamkommande killarna som dog kallades för ”smålänningar” i SR:s rapportering. Hur kritisk man än är mot migrationspolitiken beklagar en anständig människa i ett så tragiskt ögonblick denna fasansfulla död, i stället för att ägna sig åt sina nationalistiska käpphästar. Jag har svårt att tro att Ekeroth kommit till denna insikt själv.

I Expressen-reportern David Baas oundgängliga bok om Sverigedemokraterna, ”Bevara Sverige svenskt” (Albert Bonniers, 2014), kallas Ekeroth i ett kapitel för ”Teflon-Kent”, då partiet skyddat honom genom otaliga skandaler – trots att SD internt led av kritik om att hålla sig med dubbla måttstockar för olika partimedlemmar. 

Minns hur Ekeroth som partiets rättspolitiske talesperson och ledamot i riksdagens justitieutskott filmade bråken under den rasistiskt och sexistiskt präglade järnrörsnatten 2012, då han själv beväpnade sig med ett rör, puttade en ung kvinna och skrek ”jag gör vad fan jag vill”. Han fortsatte sitt arbete i centrala positioner även efter det. Och efter främlingsfientliga uttalanden och hyllningar i riksdagen av Ungerns illiberale ledare Viktor Orbán.

Expressens David Baas.

Som en av chefsideologen Mattias Karlssons förtrogna och vänner satt han säkert. Inte förrän 2018 petades han från riksdagslistan och Mattias Karlsson sa då i en SVT-dokumentär att ”vi har olika analyser av hur man når framgång”. Han sa inte: ”Vi har olika ideologier och sätt att se på människor.” Ekeroth är i dag lokalpolitiker och skriver för Samhällsnytt, före detta Avpixlat.

Det senaste draget var att avskaffa den gamla abortpolitiken, som skrämde bort kvinnliga väljare.

Sverigedemokraterna har i åratal arbetat för en normalisering av partiet för att kunna attrahera fler sympatisörer. Då måste ”värstingen” Ekeroth få en mindre framträdande roll. SD:s senaste drag var att avskaffa den gamla abortpolitiken, som skrämde bort kvinnor. Nu betraktas partiet som så rumsrent av väljarna att det är störst eller näst störst i opinionsmätningarna. Den oerhörda utvecklingen kommer att få stor betydelse för Sverige under det kommande decenniet.

Ekeroths tweet om flygplanskraschen skvallrar om det bråddjupa mörker som fortfarande finns bakom fasaden.


Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen.

Är tiden ute för sossen som landsfader?

Torbjörn Nilsson och Jenny Lindahl analyserar Socialdemokraternas förlorade hegemoni.