KRÖNIKA. Formuleringar om att ”hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena” började dyka upp mer frekvent för ett par veckor sedan. Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein skrev till exempel i början av mars uppmaningen i en ledare om corona. En vecka senare twittrade utbildningsminister Anna Ekström en liknande ordalydelse, till följarnas jubel.
https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/1240250738183462914I samma veva blåste Jonas Gardell och Mark Levengood nytt liv i sin podd och underhöll likt beredskapsartister med sin sång ”Huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna ska vara rena”. Till det senaste avsnittet hade de bett lyssnarna att tolka ”corona-ramsan” musikaliskt. Gensvaret var stort och kreativt.
Men få vet nog att mottot en gång etablerades under ett av 1900-talets mörka kapitel.
Feliks Dzerzjinskij, ledare för Sovjets första hemliga polis, Tjekan, inpräntade att en tjekist måste hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Tjekan blev senare en inspirationskälla för Stasi och dess fruktade chef Erich Mielke, som under tre decennier – ända fram till murens fall – styrde DDR:s ondskefulla säkerhetspolis.
Idag är den gamla betydelsen så gott som bortglömd. Världen gungar också av andra anledningar än under det kalla kriget. Men precis som så många gånger förr i historien visar mänskligheten nu på sin blixtsnabba anpassningsförmåga.
Storbritanniens coronadrabbade premiärminister är bara en av ofattbara tre miljarder i världen som har förhållningsorder om isolering. Samtidigt uppstår det överallt initiativ för att lindra krisen. Grannar som hjälper varandra. Teatrar och museer som tillgängliggör konst och kunskap digitalt. Företag som ställer om sin produktion till sjukvårdsmateriel.
Den svenska beredskapen räknad i respiratorer och skyddsutrustning var undermålig, men den mänskliga beredskapen desto bättre. Vi ser i dag en kollektiv kraftsamling för att försöka göra det onormala lite mer normalt och uthärdligt. SR:s ”Klara corona”-sida samlar hundratals konkreta exempel på uppfinningsrika tilltag som håller modet uppe. Och Expressen har under vinjetten ”Positiva nyheter” bland annat berättat om tillströmningen av över 5000 vårdutbildade som frivilligt anmält sina tjänster till Region Stockholm.
Tre humanistiska budord att hålla fast vid medan Covid-19 klättrar uppför kurvan.
I debatten går meningarna som sig bör isär, men med helt nya skiljelinjer. Borta är den värsta cynismen och kulturkriget. Okej, jag överdriver kanske lite. Men nog råder det en känsla av att den tragedi som dragit in kräver våra allra bästa jag. Om inte för vår egen skull, så för alla andras. After ski-firare och pigga pensionärer på vift tillrättavisas någorlunda vänligt, åtminstone i jämförelse med de italienska borgmästarnas svavelosande utskällningar.
Kallt huvud, varmt hjärta, rena händer. Orden som en gång ekade av den europeiska skräckhistorien har tagit ny gestalt som rättesnöre för ett land i pandemins undantagstillstånd. Tre humanistiska budord att hålla fast vid medan Covid-19 klättrar uppför kurvan. Jag tror att det var ungefär samma sak som Stefan Löfven var ute efter när han häromdagen glädjande nog uppmanade till det lite ålderdomliga ”folkvettet”.
Språkets förmåga att skapa ny mening i en ny tid säger i all sin enkelhet något väsentligt om människans oerhörda envishet att finna vägar framåt i okänd terräng.
Karin Olsson är kulturchef och stf ansvarig utgivare. Läs fler krönikor om coronaviruset av skribenten i länkarna nedan.