Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karin Olsson: Herr Gustafsson är evig

Lars Gustafsson (1936-2016) Foto: Kristoffer Hasselberg / STELLA PICTURES HDFOTO
Karin Olsson, Expressens kulturchef. Foto: Theo Elias Lundgren

Expressens kulturchef Karin Olsson minns vännen och medarbetaren Lars Gustafsson, som gått bort i en ålder av 79 år.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"Ni måste skriva mer om rymden!" Det sa Lars Gustafsson när jag tog en kopp choklad med honom för en tid sedan. Det hade han fullständigt rätt i.
Lars Gustafsson var ofta trött på åsiktspoliserna på svenska kultursidor. Han ville ha mer av kunskap och nyfikenhet, och mindre av moralism.
Som en av Europas främsta liberala intellektuella och författare, stor inte minst i Tyskland, hade han en närmast ofattbar bredd och en lika ofattbar produktivitet. Om kultursidan dröjde med att publicera honom fick jag inte sällan en kärleksfullt knarrig fråga om vi jobbade på Svensk Genealogisk Tidskrift och inte Expressen.

 

Vi träffades sedan sex år regelbundet för att tala om världen och politiken, litteraturen och Expressens kultursidor, som han var obrottsligt lojal. Han debuterade här som skribent i maj 1957 och skrev fram till 1980. Tidigare kulturchef Per Svensson fick tillbaka honom till moderskeppet och sedan dess har han varit en tidningens främsta medarbetare: rolig, respektlös, spränglärd.
Mötena med Lars Gustafsson var en oas i tidningsvardagen. Själv älskade han att gå på våra frilansträffar och möta de "unga genierna". Ständigt på resa ut i världen för en diktuppläsning eller för att ta emot ett litterärt pris hade han också ett imponerande internationellt nätverk.

 

Hemma i Stockholm ordnade han gärna ett och annat "party", som han likt få andra 79-åringar uttryckte sig efter många år i USA. Eller for till sitt Norberg med fru Blomqvist.
Lars Gustafsson förenade den gamle mannens och professorns visdom med en pojkaktig charm och poetisk känslighet. Hans bildning hindrade honom aldrig från att vara intensivt intresserad av framtiden. På 2000-talet blev han till exempel bloggpionjär och var under en tid medlem i Piratpartiet.
Den 17 maj skulle han ha fyllt 80 år och kultursidan var i full gång med en artikelserie för att fira. Den publicerar vi ändå.
Herr Gustafssons verk varar in i evigheten.